Még idén megjelenne a pesti tőzsdén az Adventum csoport által kezelt retail park portfólió, a Shopper Park Plus Zrt. Az első euróalapú nyilvános részvénykibocsátásra (IPO) készül a Budapesti Értéktőzsdén.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az alapjain keresztül több mint 700 ezer négyzetméternyi kelet-közép-európai kereskedelmi és iroda ingatlant birtokló, több mint egymilliárd eurónyi vagyont kezelő  ingatlanbefektető társaság jelenleg is hitelből finanszírozza akvizícióit (ezek kamata alacsonyabb, mint az ingatlanok hozama), a részvénykibocsátást mással indokolják.

Részvénypiaci jelenlétünk elsődleges oka a stratégiai víziónk, hogy hosszú távon a kelet-közép-európai régió első számú, legnagyobb retail park tulajdonosává és üzemeltetőjévé váljunk fenntarthatósági céljaink végrehajtásával egyidejűleg

– mondta a VG-nek Bárány Kristóf vezérigazgató-helyettes.

Az ingatlanbefektető csoport új alapjai mind zöldalapok, ESG-stratégiájuk fókuszában pedig a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése áll a nemzetközi fenntarthatósági irányelvekkel összhangban. Az energiahatékonyság javításához, a felújítási programjuk végrehajtásához is terveznek forrásokat allokálni a tőkebevonásból.

Úgy gondoljuk, az ingatlanpiaci részesedés növeléséhez a legjobb forrásbevonási lehetőséget a tőkepiac kínálja. Az eddigi befektetési alapjaink zártkörű, szakmai befektetők számára elérhető befektetési lehetőségek voltak, a tőkepiaci megjelenéssel az Adventum most viszont elérhetővé kívánja tenni egyes általa kezelt befektetési termékeit a lakossági befektetők számára is

– magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A parkettre lépés mellett szól az is, hogy a Shopper Park Plus szabályozott ingatlanbefektetési előtársaságként működik, szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) válása pedig kizárólag tőzsdei jelenléttel valósítható meg. A tőzsdei megjelenés emellett növeli a transzparens működést, és jelentős adóelőnyöket is jelent egyben.

A sikeres IPO után – a jogszabályi előírások alapján – legalább 25 százalékos közkézhányadot céloz a társaság, de a jelenlegi nagytulajdonos ezt követően is megtartaná többségi részesedését. A tervezett tőkebevonás nagyságrendjéről viszont egyelőre nem árultak el részleteket.

A cég előzetes felmérései alapján várhatóan minden szempontból megfelel majd a BÉT Prémium kategóriájába kerülés feltételeinek. Reményeik szerint ez lesz a Budapesti Értéktőzsde első euróalapú IPO-ja, ami kiemelkedő mérföldkő az Adventum számára is.