A Vodafone ötmilliárd euróért adja el nehéz helyzetben lévő spanyolországi üzletágát a szintén brit Zegona Communications nevű szektortársának – közölte kedden reggel a Vodafone.

A pedestrian walks past a Vodafone store in central London on May 16, 2023. British mobile giant Vodafone is to axe 11,000 jobs over three years in the latest cull to hit the tech sector, as new boss Margherita Della Valle slammed recent performance. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Fotó: Adrian Dennis / AFP

A tranzakció lehetővé teszi, hogy a távközlési óriás az erőforrásait a nyereségesen működtethető és megfelelő méretű üzletágaira irányítsa – közölte Margherita Della Valle, a Vodafone áprilisban kinevezett vezérigazgatója, aki a Reuters szerint eltökélten törekszik, hogy profitábilissá tegye a vállalatcsoportot. A Vodafone ugyan továbbra is a világ egyik legnagyobb távközlési vállalata, amely egész Európában és Afrikában jelen van, ám a növekedés terén – talán éppen ezért – már nem ilyen fényes a helyzet. A problémákat jelzi, hogy a cég részvénykurzusa Londonban öt év alatt megfeleződött.

A vételárból 4,1 milliárd eurót készpénzben kap meg a Vodafone, míg 900 milliót olyan elsőbbségi részvények formájában, amelyek legkésőbb hat évvel az ügylet zárása után visszaválthatók.

A spanyol piacon már aktív Zegona az ügyletre 4,2 milliárd eurós hitelt vesz fel,  és legfeljebb 600 millió euró értékben tőkeemelésre is készül.

A Vodafone a Telefonica és az Orange után a harmadik helyen áll a spanyol távközlési piacon, ráadásul a francia Orange spanyol leánya rövidesen fuzionál a negyedik legnagyobb szereplővel, a spanyol MasMovillal.

A brit vállalat nem igazán tudott növekedni a rendkívül erős versenyt diktáló spanyol piacon, és Della Valle az év elején stratégiai felülvizsgálatot indított az egységgel kapcsolatban.

„Ez a pénzügyileg vonzó akvizíció immár a harmadik üzletünk Spanyolországban, miután a Telecable és az Euskaltel esetében sikeres fordulatot értünk el” – mondta Eamonn O’Hare, a Zegona elnök-vezérigazgatója. A 2015-ben alapított Zegona a másik két spanyol távközlési céget a megvásárlásuk után feljavította, és kedvezőbb áron továbbértékesítette.   

Világosan meghatározott stratégiánkkal és bizonyított eredményeinkkel biztosak vagyunk abban, hogy ezúttal is jelentős értéket tudunk teremteni a részvényesek számára

– tette hozzá O’Hare.

A Vodafone árfolyama 2023-tól
 

A Vodafone idén januárban adta el magyar érdekeltségét a 4iG-nek és az állami Corvinus Zrt.-nek 660 milliárd forintért, amely jelenlegi árfolyamon nagyjából 1,7 milliárd eurónak felel meg. 

A Vodafone részvényei Londonban a tőzsdenyitást követő rövid fellángolás után közel 1 százalékkal, 76 penny alá estek délelőtt.