Pénz- és tőkepiac

A megszédült ital: luxus lesz a vodka-narancs, úgy elszállt az egyik összetevő ára

Aszály, fagy, hurrikánok meg az urbanizáció. Ital is van, amely mindettől megszédül. Lehetne még rosszabb is, van azért egy dolog, ami fékezi az eszeveszett ralit. Mindenesetre, aki egy-két éve még vodka-narancsot rendelt, ma már lehet, hogy mást választ.

Két év alatt megháromszorozódott a fagyasztott narancslésűrítmény határidős ára, s már 4 dollárnál is magasabban jegyzik fontját. Nem csoda, hogy idén ez a termék a legjobban teljesítők közé tartozik az árupiacon. 

Florida Citrus growers work to protect crops from freeze
Az amerikaiak kevesebb narancslevet isznak. 
Fotó: AFP

Annak ellenére, hogy az amerikaiak egyre kevesebb narancslevet fogyasztanak, s a csökkenő fogyasztás szerkezete is megváltozott: háttérbe szorult a tőzsdén jegyzett sűrítményből hígított lé a gyümölcsből facsart változatokkal szemben. A sosem látott drágulás még jobban elterelheti a fogyasztókat erről a piacról. De most még sokan fogadnak a további áremelkedésre.

Hol vannak már a múlt század nyolcvanas évei, amikor a gyakran 1 dollár per font alatt jegyzett narancslével való bennfentes kereskedés, amely a termésprognózisok kiszivárogtatásán alapult, még vígjátéktéma lehetett. A magyar mozikban Szerepcsere címen futott filmet Eddie Murphy és Dan Aykroyd vitte sikerre. 

A narancssűrítmény idén eddig durván 100 százalékot teljesített, de nem érdemes összeesküvés-elméleteket keresni. Pláne, hogy a pénzügyi vadnyugatot megregulázó 2010-es Dodd–Frank-féle Wall Street reform és fogyasztóvédelmi törvény egyik rendelkezése, az Eddie Murphy-szabály megtiltotta a bennfentes kereskedést a kormányzattól származó nem nyilvános információk felhasználásával.     

A piac kínálati oldalát évtizedes gondok nyomasztják: a narancsfákat pusztító citrusbetegség és a ligeteket felfaló urbanizáció. Időnként hurrikánok tizedelik a termést, mint a tavaly őszi Ian és Nicole.

Az ezredfordulón jelent meg Floridában a korábban csak Ázsiában és Afrikában pusztító citrusbetegség, a sárga sárkánykór, vagy „zöldülés”, amely elvékonyítja a fák koronáját, elsárgítja leveleket, s kiszárítja a növényeket. A 2010-es évek elején már a floridai citrusligetek fele fertőzött volt. A betegség lassan öl, de folyamatosan emelkedik a hullásgyümölcs aránya, és a betakarítható termés is jóval kisebb méretű a megszokottnál. 

A levélbolha által terjesztett betegség mellett a külvárosok terjeszkedése miatt is teret vesztenek a narancsligetek. 2001 óta felére csökkent a termőterület Floridában.

A kínálati oldal szűkülése a pandémiáig nem volt feltűnő, mert a narancsléfogyasztás trendszerűen csökkent: a vásárlók az alacsony cukortartalmú üdítőitalokra tértek át. A világjárvány előestéjén évtizedes mélyponton pihent a kurzus, ám a pandémiás kereslet meglódította az addig nyomott árakat. Amire ráugrottak a spekulánsok. És kisebb korrekcióktól eltekintve, a piac azóta sem jutott nyugvópontra. 

 

A fagyasztott narancslé-sűrítmény határidős ára 10 év
 

Sunshine – hurrikán, Brazília – aszály

Sunshine állam adja az amerikai narancstermés 90 százalékát. Az államban idén várhatóan felülmúlják a termésátlagok a tavalyi hurrikán sújtotta terméseredményt, de a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint ez még mindig bő 50 százalékkal elmarad a két évvel ezelőtti betakarításhoz képest. 

Ráadásul hiába hozta helyzetbe a floridai helyzet Brazíliát, a világ legnagyobb narancstermelőjét, amely a világ narancsléfogyasztásának 70 százalékát biztosítja, s az elmúlt években rekordmennyiségben exportált az Egyesült Államokba. A brazil ültetvényeket ugyanis aszály sújtotta, s ott is megjelent már a citrusbetegség. Ezért elemzők szerint a brazil termelők idén nem lesznek képesek betölteni a globális kínálati hiányt.

Egyelőre a fedezeti alapok a további áremelkedésre fogadnak, míg az árupiaci kereskedők már a tetőzést várják. A shortosok mellett szól, hogy a narancslé keresleti oldalát kérlelhetetlenül morzsolja a diétás italok egyre szélesebb konkurenciája. 

 

sárkány Diéta és fitnesz narancslé bennfentes kereskedés mozaik
Kapcsolódó cikkek