Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt a Danone bevétele a harmadik negyedévben, részben magasabb árainak köszönhetően – derült ki a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön közzétett pénzügyi jelentéséből.

(FILES) This general view shows French Dairy firm Danone's Russian plant near Chekhov, outside Moscow on July 22, 2017. Russia took control of shares belonging to French agribusiness Danone and brewer Carlsberg, according to a decree published on July 16, 2023. The decree signed by President Vladimir Putin says the Russian state would "temporarily" manage shares belonging to Danone Russia and to Baltika, which is owned by Carlsberg. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

A társaság harmadik negyedéves bevétele éves összevetésben 6,2 százalékkal, 6,9 milliárd euróra emelkedett, míg az elemzők várakozásaiban csak szerényebb, 4,7 százalékos növekedés szerepelt.

A júliustól szeptemberig tartó időszakban a bevétel éves növekedése a vállalat 6,6 százalékos áremelésének köszönhető, melyet még az értékesítési volumen 0,3 százalékos csökkenése sem tudott ellensúlyozni.

A Danone valamennyi termékkategóriája hozzájárult a növekedéshez: Európában a vállalat harmadik negyedéves bevétele összehasonlítható alapon 5,1 százalékkal bővült éves összevetésben, az értékesítési volumen 4,1 százalékos csökkenése és 9,2 százalékos áremelés mellett. 

Európában különösen az Actimel, a Danone, a YoPro és az Alpro márka teljesített jól a harmadik negyedévben.

A vártnál kedvezőbb eredményeknek köszönhetően a Danone javított 2023-as növekedési prognózisán: idén a korábban jelzett 4-6 százalékos helyett immár 6-7 százalékos bevételnövekedést vár.

A negyedéves jelentésben közöltekre pozitívan reagáltak a befektetők, csütörtökön délután 17.15 óra körül több mint 2,5 százalék pluszban állt a Danone részvénye, árfolyama az utóbbi 12 hónapban több mint 16,5 százalékkal emelkedett.

Erős éven van túl a Danone részvényárfolyama.

A Danone a világ legnagyobb joghurtgyártója. A cég portfóliójában található egyebek mellett az Evian, az Activia, az Actimel, az Oikos és a Danonino joghurt, az Alpro növényi alapú termékek, valamint a csecsemő- és kisdedtáplálás területén a Milupa és a Milumil.