A szaúdi a Tawadul idei legnagyobb attrakciója volt az ADES Holding elsődleges részvénykibocsátása (IPO), a Dubajból irányított olajipari társaság részvényárfolyama az első nap 30 százalékkal a kibocsátási ára felett, 17,54 riálon zárt.

Stuttgart,,Germany,-,12-25-2022:,Person,Holding,Cellphone,With,Website,Of
Az ADES piaci értéke az akvizíciós hullám és az IPO után már meghaladta az 5,5 milliárd dollárt. Fotó: Shutterstock

Azért nem magasabban, mert a ralinak megállj parancsolt az új társaságok első kereskedési napjára vonatkozó 30 százalékos limit. A sikert három tényező is előrevetítette: egyfelől a részvényt a kínálati sáv tetejére, 17,5 riálra árazták be, másfelől a meghirdetett 1,2 milliárd dolláros pakettre 77 milliárd dollár értékben érkezett be ajánlat az intézményi befektetőktől.

Az ADES debütálását a háborús hangulat sem zavarta meg  

A harmadik adu pedig fő tulajdonos személyében keresendő: az nem más, mint a közel félezer milliárd dollár értékű petrodollárt fialtató szaúdi állami befektetési alap, a Public Investment Fund (PIF). 

Az ADES-ből 30 százalékos részesedést adtak el tulajdonosai, a PIF, az ADES Investments és a Zamil Group Investment. Pedig az ADES debütálásához a külső környezet nem volt éppenséggel optimális, a szaúdi irányadó tőzsdeindex, 

a TASI index július óta gyengélkedik, 11 százalékot esett, 

ami összefüggésben van az OPEC+ keretében kötött szaúdi–orosz paktummal, vagyis az arab nagyhatalom olajiparára önként erőltetett termeléscsökkentéssel.

Az olajipari infrastruktúrát üzemeltető ADES debütálására nem hatott a hétvégén kirobbant arab–izraeli katonai konfliktus sem, a szombati rakétazáport és terrortámadást követően a vasárnapi rijádi kereskedést uraló síri hangulat felengedett, a befektetők is megnyugodtak, hogy a konfliktus nem borítja lángba az egész Közel-Keletet.

Ellentétes irányba mozog az olajár és a szaúdi vezető tőzsdeindex

A régió IPO-k szempontjából is legforgalmasabb tőzsdéjén az idén 2,4 milliárd dollár értékű bevezetést regisztráltak, ennek a fele az Öböl-térségben, Indiában és Észak-Afrikában tevékenykedő ADES-hez fűződik, amely egyébként nem új fiú a börzéken, hiszen 2021-ben a PIF kezdeményezésére, a többi meghatározó tulajdonossal egyetértésben kivezették a részvényeit a londoni börzéről. 

Akkor a piaci értéke 516 millió dollár volt, ami az ezt követő akvizíciós hullám kapcsán többszörösére, 5,12 milliárd dollárra nőtt. 

Most is a PIF kezdeményezte a tőzsdei bevezetést, és a Saudi Aramco, Kuwait Oil Co. és a katari North Oil Company révén megrendelésekkel rendesen kitömött ADES ezt sikerrel abszolválta.

Levált a szandál talpa, megijedtek a befektetők

Nem így a német Birkenstock, amelynek New York-i debütálásához nagy reményeket fűztek tulajdonosai, köztük a luxusipar legnagyobb cégcsoportja, a francia LVMH és annak tulajdonosa, Bernard Arnault, akik családi vagyonkezelője révén közvetlenül is érdekelt az 1774-ben családi manufaktúraként alapított prémium minőségű szandálokat és lábbeliket gyártó német vállalatban.

Ott a norvég vagyonalap, a Durable Capital Partners magántőke-társaság és az L Catterton luxusipari befektető csoport sarokkő befektetőként lépett be, előbbi kettő együtt 300 millió dollár értékben vállalt részvényjegyzést.

"caution,Wet,Floor",Sign
A figyelmeztető jelzést későn vették észre a Birkenstockba beszálló befektetők. Fotó: Shutterstock

A baljós jelek már ott jelentkeztek, hogy a megjelölt, 44-49 dolláros ajánlati sáv tetejére várt ár helyett végül 46 dolláron adták el a részvényeket. Így a remélt 10,1 milliárd dollár helyett eleve 9,3 milliárdra süllyedt a piaci kapitalizáció. 

Ami az első, szerdai kereskedési nap végére már 7,5 milliárd dolláron állt, miután 12,6 százalékos mínuszban zártak a Birkenstock-papírok. Az esés okai közé sorolják a túlzott lelkesedést, mert a Birkenstock valóban ikonikus márka, de termékei éppúgy a ciklikus fogyasztási javak közé tartoznak, mint a Nike tornacipői vagy a Crocs műanyag klumpái.

Készletkisöpréssel vágott a Birkenstock alá az Amazon

Ez persze eddig is köztudott volt, a cég pedig termékpalettájának szélesítésével próbálja kisimítani a szezonális csúcsokat. Kézzelfoghatóbb magyarázat ennél, hogy az Amazon épp a nevezetes napra időzítette Birkenstock kollekciójának leértékelését, de hogy pont ettől ijedtek volna meg a profi befektetők, az még a Bloomberg elemzése szerint is valószerűtlen. 

TOPSHOT - A Birkenstock banner hangs outside the New York Stock Exchange (NYSE) in New York on October 11, 2023, as Birkenstock launches an Initial Public Offering (IPO). German sandals maker Birkenstock has set its share price at $46, the firm said in a press release early Wednesday. A total of 32.26 million ordinary shares will be offered in its initial public offering, trading under the symbol BIRK. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
A Birkenstock nagy nap emlékezetesre sikeredett. Fotó: Angela Weiss / AFP

Mindenesetre a milliárd dolláros debütáló vállalatok körében a 12,6 százalékos esés top 10-es helyezést garantál a Birkenstocknak. Az utóbbi évek nagy buktái közül az 2021-ben startolt Robinhood online kereskedési platform üzemeltető 8 százalék feletti, a Uber 2019-ben pedig 9,7 százalékos mínusszal tudta le az első kereskedési napot. 

Azt természetesen a piac dönti el, hogy a mennyire lehetett túlárazott, mindenesetre a kedélyek lenyugodhattak, hiszen a csütörtöki nyitás előtti kereskedésben már 1 százalék körüli pluszban forgott a részvény.