Gyengén kezdte az október 23-i állami ünnep miatt csonka kereskedési hetet a pesti A BUX 0,6 százalékos veszteséggel, 56 022 ponton zárt kedden, alulteljesítve ezzel a napot szinte kivétel nélkül kisebb emelkedéssel nyugtázó nyugat-európai indexeket.

bux, bét
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hazai parkett forgalma szűk 9,5 milliárd forint volt, a vezető hazai részvények közül csupán az OTP tudott erősödni, a bankpapír kurzusa 0,2 százalékkal 13 250 forintig kapaszkodott feljebb.

A többi blue chip meglehetősen gyengén szerepelt, a Magyar Telekom árfolyama 0,7 százalékkal, 566 forintig ereszkedett, a Mol és a Richter pedig még ennél is vaskosabb mínuszban zárt.

Az olajrészvényt 1,1 százalékkal 2868 forintig ütötték lejjebb a befektetők, a gyógyszergyártó társaság papírjai pedig 2,2 százalékkal 8660 forintig zuhantak.

A BUX-tagok közül az Opus vitte a prímet, a holdingvállalat 6,1 százalékos raliját a múlt héten bejelentett sajátrészvény-vásárlási program is fűthette.

Mozgalmas napja volt a forintnak is, amely a nap során a 381-es szint alá is benézett az euróval szemben, majd a jegybank vártnál nagyobb, 75 bázispontos kamatcsökkentését követően gyengülni kezdett, és a kora délutáni bejelentést követően a 383-as szintig kúszott fel a keresztárfolyam. Késő délután viszont ismét erőt vett magán a magyar pénz, így a tőzsdezáráskor ismét a nap eleji szint környékén, a 381,8-as szinten jegyezték a közös európai fizetőeszközt.