Frissített modellje alapján az Opus Global-részvények 12 hónapos célárát az eddigi 232 forintról 423 forint emelte, ám ajánlását vételről tartásra módosította az Equilor – tették közzé a BÉT honlapján pénteken. A tartásra leminősítést a részvénykurzus meredek emelkedése indokolja, hiszen a június elején még száz forint környéki árakon forgó papírok csütörtöki záróára 389 forint volt.

Hungarian BUX Companies
The logo of Opus is seen on a screen of a smartphone in front of a hungarian flag. It is part of the BUX, the major index of Hungary. Opus primarily works on management and trusteeship of companies with different profiles as a financial investor in holding structure. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Van még tartalék az Opus-részvények ralijában. Fotó: AFP / Shutterstock

Az elemzőház már a cég első féléves eredményeinek közzététele után, október elején közölte, hogy korábbi célárát és vételi ajánlását felülvizsgálja.

Erős első fél évet zárt a cég

A társaság mind a négy fő szegmensének (ipari termelés, élelmiszeripar és mezőgazdaság, turizmus, energia) értékelését érinti, hogy az elemző tőkeköltséget frissített a modellben. 

Emellett az erős első féléves eredmények hatására felülvizsgálta pénzügyi várakozásait is.

Az ipari termelés szegmens az idei első fél évben jócskán felülteljesítette az előző év első fél évét – írja Árokszállási Zoltán, az Equilor vezető elemzője. Bár az EU-forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság erőteljesen rányomja a bélyegét a kilátásokra, a társaság jelentős rendelésállománnyal rendelkezik ennek áthidalására, miközben az elmúlt hetekben az EU-s pénzekkel kapcsolatban is kedvezőbb hírek láttak napvilágot.

A turizmus szegmensben az első féléves eredmények érdemben meghaladták a magyar turisztikai piac teljesítményét. A szállodafelújítások az előzetesen ismertetett menetrend szerint haladnak, így további jelentős növekedés várható, ahogy egyre több felújított hotel áll rendelkezésre.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmensben mind a Kall Ingredients, mind a Viresol javuló működési eredményről számolt be az első fél évben. Az üzletágat segíti, hogy a Kall energiahatékonyságot növelő beruházásra kapott vissza nem térítendő forrást a Gyármentő program keretében, illetve az is, hogy a norvég Kyoto Grouptól egy innovatív, olvadtsó-alapú energiatároló rendszert rendelt, amelyet jövőre kapna meg. A rendszer 56 megawattóra energia tárolására alkalmas, és évi 8 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását takarítaná meg.

Az energiaszegmensben felemás képet láthatunk, hiszen míg a gázelosztás pozitív, addig a villamosenergia-elosztás negatív eredményt mutatott fel az első fél évben. Ugyanakkor a villamosenergia szegmensben a későbbi tarifameghatározási időszakokban a szabályozó hatóság a jelenlegi veszteségeket várhatóan kompenzálni fogja.

További felhajtóerő a részvény-visszavásárlási program

Az Opus részvényárfolyamának hatalmas hajrájában – véli Árokszállási Zoltán – nagy valószínűséggel fontos szerepe volt a vállalat által július 19-én bejelentett sajátrészvény-vásárlási programnak is.

Miután a visszavásárlásokra fordítható egymilliárd forintos keret kimerült, a cég október 20-án újabb programot indított, immár 2 milliárd forint keretösszeggel. A 2024. február 29-ig tartó aukció során a vételár az előző napi záróárat maximum 30 százalékkal lépheti túl, valamint a 2022. év végén fennálló, egy részvényre jutó saját tőke könyv szerinti értékét, azaz a 489 forintot sem haladhatja meg.

 

A folytatódó részvény-visszavásárlási program további felhajtóerő lehet a számára, mivel a bejelentésekkel a menedzsment erőteljes jelzést küld a piaci szereplők felé az Opus Global jövőbeli teljesítményével kapcsolatban – írja az Equilor.

A részvények drágulásával párhuzamosan jelentősen megemelkedett a részvényforgalom is, jócskán felülmúlva a társaság saját vásárlásait.