Vegyesen indult a kereskedés a pesti tőzsdén kedden, a blue chipek árfolyamát az útkeresés jellemezte a nyitást követő percekben, az Opus azonban valósággal szárnyra kapott.

Hungarian BUX Companies
The logo of Opus is seen on a screen of a smartphone in front of a hungarian flag. It is part of the BUX, the major index of Hungary. Opus primarily works on management and trusteeship of companies with different profiles as a financial investor in holding structure. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP / Shutterstock

A BUX index kurzusa 0,03 százalékkal, 56 356 pontra erősödött, az OTP részvényei 0,34 százalékkal, 13 265 forintig meneteltek. A Mol részvényei 0,34 százalékkal, 2890 forintig, a Richter papírjai 0,17 százalékkal, 8835 forintig, míg a Magyar Telekom papírjai 0,18 százalékkal, 569 forintig gyengültek.

A befektetők figyelmének középpontjában egyértelműen az újabb sajátrészvény-visszavásárlási programját a pénteki tőzsdezárást követően bejelentő Opus Global papírjai állnak: a hazai konglomerátum ugyanis ismertette, hogy jövő év február 29-én kétmilliárd forint értékben vásárolja majd vissza saját részvényeit, úgy, hogy a részvényenkénti vásárlási ár nem térhet el az előző tőzsdei nap záróárától 30 százalékkal nagyobb mértékben, és részvényenként nem haladhatja meg a 2022. évi konszolidált beszámoló alapján számított egy részvényre jutó saját tőke értékét, azaz a 489 forintot.

Az Opus részvényeit már csak azért is érdemes lesz kiemelt figyelemmel követni, mert amikor a vállalat a nyáron bejelentette részvény-visszavásárlásának előző felvonását, az árfolyam villámgyorsan megnégyszereződött a hírre, 102 forintról egészen 424-ig menetelt – a rali pedig, úgy tűnik, megismétli önmagát.

Az előző sajátrészvény-visszavásárlás miatt megnégyszereződött az idén az Opus árfolyama

Az Opus részvényei a kereskedés első perceiben 3,81 százalékkal, 381 forintig erősödtek, négy perc alatt 180 millió forintos forgalmat generálva ezzel a részvények számára, szemben az ilyenkor átlagosnak tekinthető 25 millió környéki érdeklődéssel.

A forint eközben tovább folytatta az elmúlt napokban megfigyelt erősödését, a kora reggeli órákban a közös európai devizával szemben 0,13 százalékkal, 381,156-ig, míg a dollárral szemben közel 1,3 százalékkal, 356,97-ig menetelt.