A Wall Street farkasai szerint az amerikai kötvények árfolyamának zuhanását (hozamaik emelkedését) már nem indokolja a Federal Reserve monetáris politikája, ez az egyre duzzadó amerikai költségvetési hiány miatt következhetett be.

Us,Treasury,Department,Washington,Dc
Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma egy dollárbankón – túlkínálat jöhet állampapírokból.
Fotó: Jiang Hongyan

Az amerikai referenciahozamok 16 éve a legmagasabb szintre ugrottak hétfőn, meghosszabbítva a májusban kezdődött emelkedő tendenciát. A legutóbbi emelkedés azt mutatja a JPMorgan Chase szerint, hogy a kötvények áralakulása elszakadt a hagyományos fundamentális mozgatórugóktól. Ed Yardeni ismert amerikai közgazdász szerint a folyamat növekvő riadalmat és bizalmatlanságot tükröz az amerikai fiskussal szemben. 

A piac attól tart, hogy az egyre duzzadó költségvetési hiány növeli a kötvénykínálatot, s az új papírokat csak magasabb hozamokon lehet eladni

– idézi a Yardeni Research elnökét a Bloomberg. A közgazdász megjegyzi, hogy 

megjelentek a piacon a bond vigilantesnek nevezett eladók.

Ők arról ismertek, hogy azzal fenyegetőznek, hogy nagy mennyiségű kötvényt adnak el, vagy ténylegesen el is adnak, tiltakozásul a kibocsátó (jelen esetben az amerikai állam) gazdaságpolitikája ellen. A kötvényeladások lenyomják a papírok árfolyamát, ami a hozamokat felfelé tolja, drágábbá téve ezzel a kibocsátó számára a hitelfelvételt. A kifejezést egyébként maga Ed Yardeni találta ki még az 1980-as években, amikor a kötvénykereskedők eladási hullámmal válaszoltak a Fed túlságosan lazának ítélt monetáris politikájára. 

Yardeni rámutatott, hogy a legutóbbi gazdasági adatok (személyi kiadások indexe, fogyasztói hangulat) a vártnál gyengébbek voltak, s így a hozamok csökkenését kellett volna előidézniük. 

A legtöbb kötvénypiaci indikátor, amely a múltban működött, már nem tölti be funkcióját. Joggal feltételezhetjük, hogy a Fed hamarosan megijed a hozamok rendületlen emelkedésétől.

Az egyik ilyen klasszikus korreláció a hosszú hozamok és a réz, valamint az arany ára között állt fent – az összefüggés jól kimutatható 2005 és 2019 között. Azóta viszont ezeknek az eszközöknek az áralakulása nem követi egymást.

A hét végén az amerikai kormány leállásának elhárításáról szóló váratlan megállapodás, az átmeneti költségvetés elfogadása a kincstárjegyek hozamának emelkedését eredményezte, de ennek mértéke a JPMorgan stratégái szerint túlzott volt. 

A befektetési bank szintén felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai hozamok alakulása elszakadt a gazdaság fundamentumainak változásától, erre jó példa a feldolgozóipar állapotát követő Beszerzési Menedzser Index és a tízéves amerikai államkötvény közötti kapcsolat megszakadása.

Elszakadtak egymástól a fundamentumok és a hozamok
 

A világ egyik legnagyobb alapkezelője, a BlackRock szintén arra figyelmeztetett, hogy a deficitplafon-megállapodást követően túlkínálat alakulhat ki a kötvénypiacon, ami tovább emelheti a hozamokat. 

Az amerikai adósságszintekkel kapcsolatos aggodalmak és a nagymértékű államkötvény-kibocsátás arra késztette a befektetőket, hogy nagyobb kompenzációt követeljenek a hosszú lejáratú kötvények tartásának kockázatáért, ami a hosszú távú hozamokat felfelé hajtotta

– írták hétfői jegyzetükben, hozzátéve, hogy a futamidőprémium és a hosszú távú hozamok további emelkedésére számítanak.