Az ajánlások a hozamemelkedést azonban nem tudták megállítani, és alakult is némi „korai pánik” hangulat a nemzetközi kötvénypiaci szereplők körében.

Ennek ellenére a

hosszú magyar hozamok mérsékelt emelkedést mutattak,

ami részben annak is köszönhető, hogy az amerikai kötvénypiaci eladási hullám (egyelőre) más piacokra nem gyűrűzött át, legfeljebb mérsékelten, így a feltörekvő piaci eszközök, valamint a részvénypiac is nagyon jól tartja magát.

A tízéves magyar államkötvény hozama 3 hónap
 

A magyar kötvénypiac eddig immunis a nemzetközi turbulenciára, azonban ez az alacsony hozamfelár a bizonytalan hazai környezetben (nagyon magas költségvetési hiány, további kérdések az EU-s pénzek körül) valószínűleg nem maradhat tartósan így. A kérdés azonban kétirányú, mivel a hozamspread növekedése nem csak az egyik komponens mozgását indokolhatja. Valószínűbbnek tartom én is, hogy a hosszú magyar kötvényhozamok emelkedni fognak, míg az amerikaiak vagy csak enyhén emelkednek, vagy stagnálnak majd.  

Mindkét irányban elképzelhető kis kontratrend korrekció, azonban középtávon a hozamspread növekedése valószínűleg elkerülhetetlen. Ha a historikus adatokat vizsgáljuk, akkor nagyon hasonló következtetésre jutunk. A mostani 260 bázispontos különbség a 10 éves kötvények hozamkülönbségében meglehetősen alacsony, az elmúlt években rendszerint magasabb értékeket láthattunk. A háború kitörése utáni hetekben ez az érték 600 bázispont fölé is szaladt.

További kérdés, hogy a hazai döntéshozók miképp reagálnának egy dinamikus hozamemelkedésre. Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy nagyon sok eszközt bevetettek arra, hogy a rövid oldali hozamokat lejjebb tolják, ami kétségtelenül sikerült is. Ennek köszönhetően számíthatunk arra, hogy a stabil pénzpiaci folyamatok fenntartása – amit a Magyar Nemzeti Bank rendszeresen kommunikál – nem kizárólag a forint árfolyamára terjed ki, hanem a kötvénypiaci mozgásokra is. Egy nagyon turbulens időszakban valószínűleg mindent elkövetnének, hogy tompítsák a hazánknak nem kedvező folyamatokat.

Termékoldalon ezt az amerikai hosszú hozamok vételével és a magyar hozamok shortolásával lehet megjátszani. Az utóbbi termék nem minden befektető számára elérhető, az amerikai hosszú hozamokat azonban ETF-ek segítségével egészen kis tőkével is megvásárolhatják a befektetők.