Közel 280 milliárd dolláros extraprofitot tettek zsebre a bankok világszerte 2022-ben az emelkedő globális kamatkörnyezet nyomán, de a kilátások már távolról sem ilyen fényesek – derült ki a McKinsey & Co. tanácsadócég közleményéből, amelyet a Bloomberg szemlézett.

Large US Banks Experience Influx Of New Depositors People walk past a Wells Fargo Bank in Midtown on March 15, 2023 in New York City, USA. Small lenders experience tumultuous setbacks as large US banks including Jp Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo and Citigroup see an increase of new accounts as depositors shift their assets in view of the Silicon Valley Bank and Signature Bank collapse. Large financial institutions including money market funds struggle to stay on top of the influx of new applications, sometimes “.”initiating money transfer procedures while the new client is still undergoing compliance checks. Government regulators stepped in assuring SVB investors access to their accounts in an effort to sustain public confidence in the US banking system. (Photo by John Lamparski/NurPhoto) (Photo by John Lamparski / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: John Lamparski

A McKinsey szakértői kiemelik: ezzel a hatalmas extranyereséggel a 2022-es év egyértelműen a bankszektor legjobb éve volt 2008, azaz a nagy pénzügyi válság kirobbanása óta. A tetemes profitugrás  mögött egyértelműen az áll, hogy a pandémiás korszakot jellemző, nullaközeli kamatkörnyezetet követően, az inflációs nyomás növekedésével párhuzamosan a jegybankok világszerte hatalmas kamatemelési dömpingbe kezdtek, feltornászva ezzel többek között a hitelek után az ügyfelek által fizetendő kamatokat is. 

Az elemzők rámutatnak: ekkora hátszelet a bankszektor alsó hangon 2008 óta egyetlenegyszer sem kapott a jegybankoktól, a váratlan profitugrás nyomán pedig tömérdek pénzintézet milliárdos nagyságrendű sajátrészvény-visszavásárlásba kezdett. 

A sajáttőke-arányos megtérülés ugyan 12 százalékra ugrott ezzel a szegmensben 2022-ben, a 10 éves átlagnak számító 9 százalékról, a McKinsey elemzői mégis óvatosságra intik a befektetőket. Véleményük szerint a nem hagyományos pénzintézetek térnyerésével a tradicionális nagybankok szerepe egyre jobban háttérbe szorulhat, rányomva bélyegét az idén kifejezetten volatilis részvénypiaci teljesítményt mutató szektor jövőjére.

Hatalmasat szakadt a globális bankindex 2022-ben, majd a nehézkes lábra állást követően érkezett az idén márciusi bankpánik

Előretörnek a trónkövetelők

A neobankok és az egyéb, digitális pénzügyi cégek ugyanis temérdek előnnyel bírnak a hagyományos bankokhoz képest: legtöbb esetben alacsonyabb költségek mellett, fenntarthatóan, a legfrissebb technológiai újításokkal is felvértezve jó  felhasználói élményt nyújtanak az ügyfelek részére, és egyelőre sok helyen a tradicionális társaikéhoz hasonló felügyeleti követelményeknek sem kell megfelelniük – igaz, ez valószínűleg már nem sokáig lehet így. 

A bankok vállát az a teher is húzza, hogy a pénzügyi alapokba befolyó összeg több mint 70 százaléka az elmúlt években már nem is bankok kezelése alá került, hanem nyugdíj- és egészségpénztári alapokba, magántőke- vagy egyéb befektetési alapokba – tetemes tőkemennyiségtől fosztva meg a pénzintézeteket. Ez a folyamat pedig minden jel szerint nem fordul visszájára a közeljövőben, sőt: a McKinsey elemzői szerint akár 

hamarosan egyensúlyukat is veszthetik a banki mérlegek, ha a jelenlegi trendek folytatódnak.

Ahogy az sem vet jó fényt a bankok kilátásaira, hogy a pénzintézetek teljesítménye között régiós bontásban hatalmas szakadékok kezdenek kialakulni: míg az Indiai-óceán környékén – mint Szingapúr, India, Dubaj és Afrika keleti részei – működő hitelintézetek között találjuk meg a világ legjobban teljesítő bankjait, az európai, kínai és orosz versenytársak sok esetben már a működésükhöz szükséges tőke előteremtését is csak nehezen tudják megoldani. 

A McKinsey szakértői szerint ugyanakkor van fény az alagút végén a bankok számára: a mesterséges intelligencia elterjedése ugyanis számításaik szerint akár 200-300 milliárd dollárral is csökkentheti működési költségeiket.