Továbbra is magas árfolyamemelkedéssel kecsegtet a PannErgy-részvény, legalábbis az OTP Bank szerint. A bankház friss elemzésében megerősítette a geotermikus energiát hasznosító közműcég papírjaira vonatkozó 1908 forintos célárát.

Bőny, 2015. november 24.
Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
A szokatlanul forró szeptember miatt kevesebb hőt termelt a társaság. Fotó: Krizsán Csaba

A várakozás alapján akár 45 százalékkal is ralizhatnak a társaság részvényei a következő 12 hónapban, az OTP ajánlása ezért változatlanul vétel.

A PannErgy múlt pénteken tette közzé harmadik negyedéves termelési jelentését, amelyben éves alapon – a tavalyi csúcshoz képest – 23 százalékkal csökkenő, 154 949 gigajoule hőértékesítésről számolt be. A megtermelt mennyiség ötödével elmaradt a vezetőség tervétől is. A visszaesés oka a szokatlanul meleg szeptemberi időjárás volt.

Az OTP elemzése kiemeli, hogy szezonálisan egyébként is a harmadik negyedév a leggyengébb, a társaság pedig kilenc hónap alatt így is csupán 0,7 százalékkal kevesebb hőt értékesített, mint 2022 azonos időszakában. A viszonylag gyengébb negyedéves teljesítmény így korlátozottan befolyásolja az idei évre előirányzott 1789 697 gigajoule mennyiség elérését.

A PannErgy vezetése is így látja, és a termelési számok tükrében megerősítette a 3,95–4,15 milliárd forintos 2023-as EBITDA-célját. Az OTP idén 4,08 milliárdos, 2024-ben pedig 3,83 milliárd forintos eredményt vár a társaságtól.

A PannErgy árfolyama 2023-tól
 

A PannErgy részvényárfolyama 0,4 százalékot emelkedett a szerdai kereskedés elején, azonban így sem sikerült elrugaszkodnia az év eleji szinttől.

Középmezőny a magyar tőzsdén: az a jó hír, ha nincs hír

A BUMIX idei teljesítménye 36,7 százalék árfolyamplusz, alaposan felülteljesítve a 28,7 százalékkal menetelő vezető mutatót, a BUX-ot.