Pénz- és tőkepiac

Milliárdokat költhet a sékel stabilizálására az izraeli jegybank

Összesen 30 milliárd dollárt fordíthat a sékel támogatására az izraeli központi bank.

Az izraeli központi bank összesen 30 milliárd dollárt fordíthat a sékel támogatására, a Hamász Gázai övezetbe való behatolását követő piaci bizonytalanságok kezelésére – közölte a jegybank.

A supporter of Israel holds an Israeli flag in front of the Israeli Embassy in Washington, DC, on October 8, 2023 after the Palestinian militant group Hamas launched an assault on Israel. Israel, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll surged close to 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. (Photo by Julia Nikhinson / AFP)
Fotó: AFP 

A közlemény szerint a lépés kiegyenlíti a sékel árfolyamának ingadozását és biztosítja a piacok zavartalan működéséhez szükséges likviditást. Hozzátették azt is, hogy a lépés akár 15 milliárd dolláros többletlikviditást biztosíthat. A döntés előtt a sékel közel nyolcéves mélypontjára esett az amerikai dollárral szemben a hétfői kereskedés elején.

Reggel az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy a gázai övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Beszámolt arról is, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe. Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjjel.

A hadsereg célja a háború harmadik napján a Gázai övezet határkerítésének teljes helyreállítása, hogy ne érkezhessenek a terroristák utánpótlását biztosító egységek, valamint az izraeli területen lévő fegyveres csoportok felszámolása.
 

 

Gázai övezet izraeli háború sékel dollár árfolyam
Kapcsolódó cikkek