A vártnak megfelelően alakult a „másik” inflációs adat az Egyesült Államokban. A péntek délutáni adatközlés szerint a jegybank által kiemelten figyelt PCE-árindex szeptemberben 0,4 százalékkal nőtt augusztushoz képest. Az elemzői várakozás 0,3 százalék volt. A fontosabb PCE-maginfláció viszont az elemzői várakozások szerint alakult, és 0,3 százalékkal emelkedett. 

Shoppers look at items displayed at a grocery store in Washington, DC, on February 15, 2023. Retail sales in the United States rebounded in January, government data showed Wednesday, logging the biggest gain since early 2021 as policymakers watch for signs that consumer spending is cooling in the longer run. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: AFP

Éves alapon a PCE 3,7 százalék lett (ahogy a szakértők várták), alacsonyabb az augusztusi 3,9 százalékos értéknél. A jelek szerint az adat azonban még mindig nem elég alacsony ahhoz, hogy módosítson a piaci várakozásokon: november elsején tart kamatdöntő ülést a Federal Reserve, a kötvénypiaci árazások alapján kamatemelésre lehet számítani. Az adatközlés utáni percekben az amerikai kötvényhozamok felpattantak, az euró erősödött, a forint stabil maradt: egy euróért 382,3 forintot kell adni.