Pénz- és tőkepiac

Nyomtalanul eltűnt az izraeli háború miatti pánik az európai piacokról, erősödik a BUX

A palesztin–izraeli háború kirobbanása ellenére erősödnek az európai indexek, az amerikai kötvényhozamok alakulása is támogatja az emelkedést.

Nagyrészt lerázták magukról a szombaton kirobbant palesztin–izraeli háború pesszimizmusát a piacok: hazánkban és Európa-szerte egyaránt növekedésnek indultak a részvényindexek, míg az amerikai államkötvényhozamok csökkenésnek indultak 16 éves csúcsukról.

Stock,Market,Chart,stock,Market,Data,On,Led,Display,Concept.
Fotó: Shutterstock

A hazai parkett mutatója, a BUX index 0,67 százalékkal 55 426 pontra erősödött a keddi kereskedés első három órája során, a blue chipek többségének teljesítménye pedig szintén nem hagy kívánnivalót maga után. 

Az OTP részvényárfolyama 0,69 százalékkal 13 210 forintig, a Richter kurzusa 0,87 százalékkal 8745 forintig, míg a Magyar Telekom árfolyama 1,05 százalékkal 581 forintig menetelt a délelőtti kereskedésben, a nagyok közül csak a Mol papírjai gyengültek, melyek 0,29 százalékkal 2766 forintig süllyedtek.

Szárnyalnak a blue chipek a pesti tőzsdén.

A legnagyobb európai indexek még a magyar parkett kirobbanó formáját is maguk mögött hagyták: a német börze DAX indexe 1,57 százalékkal 15 364 pontig, a brit FTSE mutatója 1,47 százalékkal 7602 pontig, a francia CAC 40 1,37 százalékkal 7117 pontig, míg az átfogó piaci Euro Stoxx 50 index 1,49 százalékkal 4173 pontig menetelt.

A 10 éves benchmark amerikai államkötvények hozama ezzel párhuzamosan csökkenésnek indult, a rettegett 5 százalékos kamatszinttől immáron 34 bázispontra, 4,66 százalékon található. Az amerikai kötvénypiacok tegnap ugyan a Kolumbusz-nap miatt zárva tartottak, így valamelyest elkerülte a börzét az izraeli háború kirobbanása, a 10 éves kötvényhozamok csökkenéséből arra következtethetünk, hogy a befektetők az aranyon és a dolláron túl a biztos befektetésnek tartott amerikai iránt is fokozott érdeklődést kezdtek el mutatni – ennek fényében kifejezetten érdekes, hogy a tengerentúli részvénypiacok is emelkedéssel zárták a tegnapi napot.

A VIX index, mely az amerikai piacok félelemmutatójaként is működik, közben árfolyamcsökkenést produkált, aláhúzva, hogy a befektetőket azért különösebben nem rémítette meg a Közel-Kelet lángba borulása.

A nemzetközi olajár a konfliktus kirobbanását követően nagyjából 4 százalékkal emelkedett a hétvégén, a pánik azonban innen is kiárazódni látszik: a WTI 5 nappal ezelőtti árfolyamához képest még jelenlegi 86,2 dolláros árfolyama mellett is 0,2 százalékos diszkontot képvisel, míg a Brent 5 napos összevetésben 3,2 százalékos mínuszban jár.

Minden hadra fogható katonát hazaszállít Izrael

A hadsereg teherszállító repülőgépei elindultak, hogy a szolgálaton kívüli katonákat visszahozzák az országba. Az őszi zsidó ünnepek idején külföldön nyaraló tartalékos katonákat is hazajuttatják.

 

kirobbanás izraeli háború BUX árfolyam
Kapcsolódó cikkek