Péntek reggel kiadott elemzésében 13 ezer forintról 15 300 forintra emelte az OTP-részvények célárfolyamát az Erste, amely továbbra is felhalmozásra ajánlja a vezető hazai bankpapírt. 

20220202 Budapest OTP Bank Bankfiók Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR   Világgazdaság  VG
Az OTP részvényei vonzó értékeltségen forognak az Erste szerint. 
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A magasabb értékeltséget elsősorban az eredménynövekedés és az emelkedő osztalékvárakozások indokolják az osztrák pénzintézet szerint, amely továbbra is vonzónak tartja az OTP 1 alatti P/B mutatóját és 4–5 közötti P/E rátáját. Ezek az értékelési szorzók is alátámasztják a pozitív ajánlást.

A megemelt árfolyam-várakozás 16 százalékos hozamlehetőséget jelent a jelenlegi szintekről, az OTP idei, 32 százalékos raliját követően is.

Az elemzés kiemeli, hogy az OTP idei első féléves eredménye kiváló volt, a korrigált sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) megközelítette a 30 százalékot, és pozitív egyszeri hatások miatt meghaladta a számviteli ROE-t. Míg Magyarországon a nettó kamatmarzs megszenvedte a rendkívül magas kamatkörnyezetet, addig a közelmúltbeli kamatcsökkentések várhatóan támogatni fogják a kamatmarzs és a kamatjövedelem alakulását a hazai piacon – vélekednek a szakértők.

Mint írják, az OTP árfolyama a közelmúltban megszenvedte a bankszektor adójáról szóló kormányzati vitát. A kezdeti elképzelés után a kormánytisztviselők és a magyar bankok közötti vita abba az irányba terelődött, hogy miként lehetne felpezsdíteni a hitelezést a gazdaság fellendülése érdekében, és a hírek szerint mindkét fél megállapodott a jelzáloghitelek és egyes vállalati hitelek kamatplafonjában

Az Ersténél úgy vélik, a magyar bankok ezzel a növekedést elősegítő megoldással valószínűleg elkerülték a magasabb adózást, más országok viszont olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek az elkövetkező években hátrányosan érintik az OTP helyi bevételeit – ilyen például a banki eszközökre kivetett extra Szlovéniában és a lakáshitelek kamatplafonja Szerbiában.

Az OTP árfolyama 2023-tól
 

Az OTP-t a héten vette le a háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség, az orosz hatóságoktól pedig rábólintottak, hogy a helyi leánybank 40 milliárd forintnak megfelelő osztalékot fizessen ki az anyacégnek, amit az OTP ki is hozhat az Ukrajna ellen háborút indító országból.

Az Erste ceruzája mostanában vastagon fog, ha magyar vállalatokról van szó. A bankház tegnap a Magyar Telekom árfolyamkilátásait is átértékelte, brutálisan – 525 forintról 668 forintra – megemelve a 12 havi célárat. A távközlési papír így további 18 százalékos rali előtt állhat.