Pénz- és tőkepiac

Rárepültek a befektetők a menedékeszközökre, drágul az arany

A befektetők részéről megugrott a kereslet a menedékeszközök iránt.

Több mint egyszázalékos pluszban nyitott az arany árfolyama az árutőzsdéken hétfőn, annak nyomán, hogy az Izraelt ért hétvégi támadás után felerősödtek a geopolitikai kockázatok, a befektetők részéről pedig nőtt a kereslet a menedékeszközök iránt. 

Close-up,Of,Man,Holding,Gold,Bars,In,His,Hands.,Several
Fotó: Shutterstock

Az, hogy csupán 1 százalékkal drágult a nemesfém, nem jelent tulajdonképpen semmit, azonban, ha a közel-keleti régióban súlyosabb eszkaláció következne be, akkor jóval nagyobb elmozdulások következhetnek az arany árfolyamában

– érvelt a Bloombergnek David Lennox, a Fat Prophets elemzője.  

Az arany kurzusa a múlt héten még féléves mélyponton volt, miután az amerikai (hosszú) kötvényhozamok 16 éves rekordra emelkedtek. Ha nincsenek a hétvégi fejlemények, az arany valószínűleg tovább vesztene értékéből, hiszen pénteken kiderült, sokkal több új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, mint azt az elemzők várták, ezáltal további monetáris szigorításra lehet szükség a Fed részéről. 

 

Ráadásul az erősödő dollár sem tesz jót az aranynak, hiszen a világ nagyobb részének drágul a befektetés költsége a devizaváltás miatt. A sanghaji árutőzsdén nagyobb a befektetők étvágya, mint a világ többi részén, ott 2,7 százalékkal pattant a nemesfém jegyzésára. 

Drágult az olaj és a dollár, gyengült a forint – de még nem írta felül a háború a piacot

Példátlan intervenció: az izraeli jegybank a megalapítása óta először ad el dollárt nyílt piacon, ahol 30 milliárd dollárnyi tartalékot égetnek el. A háborúban álló ország húzóágazata, a technológiai szektor sokat nyerhet a várhatóan meglóduló mesterséges intelligencia befektetéseken.

 

 

arany árutőzsdék nemesfém terror
Kapcsolódó cikkek