A cégére kivetett 60 milliós büntetés behajtásával került újra a hírek élvonalába Schobert Norbert, az idén májusban visszavonult üzletember. A végrehajtás előzménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a céget a fogyasztókat megtévesztő magatartás, s az élelmiszerekre vonatkozó európai uniós szabályok megsértése miatt. Konkrétan a termékek hatásával, összetételével és a diéták eredményességével kapcsolatban volt megtévesztő a Norbi Update termékek forgalmazója. 

De mi ez ahhoz képest, amit évtizede a tőzsdén buktak azok a vigyázatlan kisbefektetők, akik 990 forintért lejegyezték az agyonhájpolt és messze túlárazott Norbi Update Lowcarb részvényt. Már a kibocsátást is fel kellett függeszteni egy hétre, mert a tőzsdére beadott írásos dokumentumok és a jegyzési kampány kommunikációja eltért egymástól. A felfüggesztést és halasztást követően 2014 novemberében vezetették tőzsdére a papírt, melynek árfolyama egyetlen árva és erőtlen felszúrást követően, közel két éven át meredeken zuhant, s 2016 októberében 156 forintos záróárral fejezte be dicstelen pályafutását.  

Normi Update
Schóbert Norbert
Fotó: Norbi és az Update oldala / Facebook

A befektetői fórumok tanúsága szerint, a Norbi Update termékeknél megszokott reklámkampány ellenére is ambivalensen fogadták a kisbefektetők a részvényt. Pedig André Agassi visszavonult profi teniszező volt a cég reklámarca egy éven át. Eredetileg 3 éves szerződést kötöttek, sőt, a roadshow alatt azzal csalogatták a befektetőket, hogy majd Agassi is részvényes lesz. 

A negatív vélemények arra fókuszáltak, hogy a részvényeladásból befolyó pénzből, ami jó esetben a 2 milliárd forintot is meghaladhatta volna, legfeljebb 840 milliót szántak tőkeemelésre. Optimális esetben a kibocsátók legalább egymilliárdot kivettek volna a cégből. Ami annak volt csalhatatlan jele, hogy maguk a nagytulajdonosok sem bíztak igazán a saját álmukban, amit el akartak adni.

Bár a Norbi Update Lowcarb 2,2 millió darab részvényt kínált eladásra 990 forintos darabáron, s a minimális értékesítési terv 800 ezer darab volt, amennyi a tervezett tőkeemeléshez mindenképpen kellett. Végül a 2014. október 3-án lezárult nyilvános értékesítése során 831 764 darab részvényt jegyeztek le a befektetők. A jegyzés vezető szervezője a 2015 márciusában botrányos körülmények között felfüggesztett Buda-Cash Brókerház volt. A jegyzés nem volt igazán sikeres, de a minimális célt sikerült megközelíteni a 823 millió forintos tőkebevonással. A közkézhányad 16 százalék lett, míg Schobert Norbert és Schobert Réka tulajdonrésze 42-42 százalékra süllyedt a kibocsátás nyomán.

 

Egy 2015 januári rendkívüli tájékoztatás alapján az a feltételezés is napvilágot látott, hogy pár hónapig volt egy bujkáló nagybefektetője a társaságnak, aki állítólag 207 070 darabot jegyzett, amiből Schobert megvásárolt 107 ezer darabot 949 forintos áron. De az 5 százalékos bejelentési küszöb eléréséhez 250 ezer darab kellett volna.

Nagyobb gondot jelentett, hogy rövid tőzsdei pályafutása alatt a Norbi Update többször nem tett eleget a tájékoztatási kötelezettségének. Ami az MNB bírságokon túl, eleve aláásta a befektetői bizalmat. Arról nem is szólva, hogy a jegyzés során nemzetközi terjeszkedést ígértek: már az első évben hét országban szerettek volna megjelenni. Országonként 50-100 tagú bolthálózatot terveztek. Ám a nagyívű terjeszkedés elmaradt. A hazai 112 üzletből álló bolthálózat pedig nem kínált olyan növekedési sztorit, ami részvényvásárlókat vonzott volna. A társaság 2013-as árbevétele 400  millió forint volt, a jegyzéskor még azt tervezték, hogy 2016-ra elérik 2 milliárd forintot, de ez illúziónak bizonyult. 

A házaspár a kisbefektetők pénzén akart nagyot álmodni, úgy hogy a részvényt jegyzők megkapták a cég egy kis szeletét, s vele együtt az összes jövőbeli kockázatot, továbbá a tőzsdei bevezetés és Andre Agassi minden költségét, mindezt egy illikvid papír formájában. 

Alig két év alatt olvadt le a piaci kapitalizáció 85 százaléka, 

vagyis a Norbi Update márkanév alatt kínált alacsony szénhidrát tartalmú termékcsalád pénzégető hatása egészen rendkívüli volt.