Meghosszabbítja modemcsipekről szóló szerződését az Apple a Qualcomm csipgyártóval további három évre, jelezve, hogy saját, belső fejlesztésű megoldása még nem áll készen.

Az új megállapodás a Qualcomm hétfői közleménye szerint a 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban bemutatott okostelefonokat érinti, cáfolva azokat a várakozásokat, hogy a kedden érkező legújabb iPhone lesz az utolsó, mely a Qualcomm csipjeit használja.

Close,Up,Of,Casual,Man,Or,Freelancer,Working,On,Laptop
Close up of casual man or freelancer working on laptop computer and holding mobile smart phone with cup of coffee on table in coffee shop or cafe, working from cafe, freelance working concept.
Fotó: Shutterstock

Mindez főként a félvezetőgyártó számára nagy siker, hiszen az Apple a cég legnagyobb ügyfele, a forgalom közel negyedét adva. Az egyezség megerősíti a Qualcomm azon állítását, hogy ők gyártják a legjobb telefonmodemeket. Az iPhone 12 óta a cég csipjei az 5G hálózatot is támogatják. Az ügylet anyagi vonzatait nem árulták el, ám a Qualcomm szerint azok hasonlók a legutóbbi, 2019-es szerződésben foglaltakhoz.

Az új megállapodás arra is rávilágít, hogy 

a modem fejlesztése nehezebbnek bizonyul az Apple számára a korábban vártnál. 

A vállalat 2018-ban indította el a projektet, aminek megvalósítása érdekében egy évvel később az Intel okostelefon-üzletágát is felvásárolta. 2020-ban pedig a saját modem fejlesztését már kulcsfontosságúnak tüntette fel, ezért egyes elemzők már 2023-ra várták, hogy az el is készül. Ezt a spekulációt aztán eloszlatta a Qualcomm, ám az iparági pletykák csak a szállítások 2024-ig, 2025 elejéig tartó meghosszabbításáról szóltak. Az Apple kísérleteit az akkumulátor üzemideje és a hatósági igazolások beszerzése húzták keresztül – írja a Bloomberg.

Ugyanakkor másfajta félvezetők terén már sikeresebb volt az Apple, így a Macekben le tudta cserélni az Intel processzorait az elmúlt három évben és az nem szívta le túlságosan az akkumulátorokat sem, sőt a saját csipeknek köszönhető hosszabb üzemidő és jobb teljesítmény a laptopok értékesítését is segítette.

Az iPhone-ok félvezetőit is szeretné az Apple lecserélni, aminek a Broadcom és a Qualcomm ihatják meg a levét, hiszen mind a két gyártó legnagyobb vásárlója a cupertinói cég. Az Apple kedden mutatja be legújabb iPhone-ját, amitől az elmúlt három negyedévben hanyatló eladások visszafordulását várja, ám terveit nehezíti, hogy Kína egyre határozottabban lép fel a cég telefonjaival szemben, így megtiltotta, hogy azt állami tisztviselők használják, ugyanazon a napon, amikor a Huawei piacra dobta saját csúcstelefonját.