A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 436,29 pontos, 0,76 százalékos csökkenéssel, 57 093,66 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 8,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével lefelé vették az irányt az előző napi záráshoz képest.

bét
Magas volt a forgalom, de ez sem akadályozta meg a BUX gyengülését hétfőn.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az európai tőkepiacokhoz képest alulteljesítő volt a pesti börze, ami mögött profitrealizálás állhat a múlt héten megjelent jó negyedéves vállalati eredményeket követő árfolyamemelkedések után. Kedden fontos, piacmozgató adatok érkeznek: Európából a harmadik negyedéves az Egyesült Államokban az októberi inflációs mutató – mondta Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek.

Az elemző rávilágított, hogy kimagasló forgalom mellett folytatódott a rali az Appeninn papírjaiban. A befektetők üdvözölték a társaság menedzsmentjének pénteki tájékoztatását, hogy a jövő hónapra összehívott rendkívüli közgyűlés egyik napirendi pontja között szerepel a társaság szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) történő nyilvántartásba vétele. A közgazdász szerint ennek gyakorlati következménye, hogy a nyereség 90 százalékát kötelesek osztalékként kifizetni.

  • A Mol árfolyama 10 forinttal, 0,35 százalékkal 2834 forintra csökkent, 908,4 millió forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 165 forinttal, 1,18 százalékkal 13 780 forintra esett, forgalmuk 3,7 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama nem változott, a papír 606 forinton zárt, forgalma 251,0 millió forint volt.
  • A Richter-papírok árfolyama 70 forinttal, 0,78 százalékkal 8870 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el

Kiderült, mikor dönthetnek a Mol osztalékáról

Közzétette 2024-es társasági eseménynaptárát a hazai olajtársaság. A Mol április végén tartja éves közgyűlését, ahol az osztalékról is döntenek majd a részvényesek.