Ismét álhírre indult dinamikus rali a kriptopiacon: az XRP ticker mellett futó ripple árfolyama közel 15 százalékot száguldott pár perc leforgása alatt, mielőtt az illetékeseknek sikerült eloszlatni a hazugságok ködét. 

Ripple Cryptocurrency Photo Illustrations, 
Árnyékra vetődtek a kriptopiaci befektetők, hamis volt az ETF-híresztelés.
Árnyékra vetődtek a kriptopiaci befektetők, hamis volt az ETF-híresztelés.
Fotó: AFP

Forrong a kriptopiac, a befektetők a ETF-re várnak

A kriptopiac az elmúlt hetekben hosszú ideje nem látott mértékben tűnik veszélyeztetettnek az álhírek és a piaci manipuláció irányába: az első bitcoin ETF érkezése ugyanis nagyon úgy tűnik, már tényleg csak napok vagy hetek kérdése, ez pedig több éves csúcsra tornászta a kriptopiacon uralkodó, átfogó optimizmust.

A legfrissebb átverés abból állt, hogy egy egyelőre ismeretlen személy a BlackRock alapkezelő egyik valódi, nemrég a vállalat ether ETF-ét is benyújtó szakértőjének neve alatt felvitt a delaweri cégjegyzékbe regisztrációra egy olyan alapot, mely a BlackRock által használt nevekre hasonlítva iShares XRP Trust-ként került felvezetésre. Az átverés különösen hatékony volt, mivel oda és úgy, továbbá egy olyan név alatt vitték fel a hamis alapot, ahova és ahogy korábban maga a BlackRock is feltöltötte nemrég saját ether alapját.

Az álhír futótűzszerű terjedésbe kezdett az X-en (korábban Twitter), egy közel 15 százalékos villámralit indítva be ezzel a ripple kurzusán. A cáfolat azonban gyorsan befutott, az érintett kriptodeviza kurzusa pedig rövid időre mélyebbre szakadt, mint a felfutást megelőzően járt.

A Ripple árfolyama 10 nap
Megugrott majd beszakadt a ripple árfolyama.

A ripple piaci kapitalizáció alapján az ötödik legnagyobb deviza a kriptopiacon, így árfolyamának mesteréges rángatásával hatalmas nyereségre tehetnek szert az átveréseket lebonyolító csalók. 

A kriptopiacon ugyanakkor a méret távolról sem biztosíték a hamis ralikkal szemben: nemrég a bitcoin ETF-ek elfogadásával kapcsolatosan jelent meg egy álhír, a legnagyobb kriptodeviza árfolyama pedig ugyanúgy csapongásba kezdett, mint most a ripple-é.

Álhírre kezdett hónapok óta nem látott raliba a bitcoin, tiszavirág-életűnek bizonyult a fellángolás

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama villámgyorsan megugrott, miután egy lap hamisan azt állította, az SEC rábólintott az első bitcoin ETF létrehozására.

Az álhíres és a valódi ralik ugyanakkor kísértetiesen hasonlítanak egymásra lefutásukban: miután a BlackRock múlt héten bejelentette, hogy a bitcoin ETF-e mellett ether alapot is létre tervez hozni, a második legnagyobb kriptodeviza árfolyama 13 százalékot ugrott órákon belül, éves csúcs környékére pumpálva ezzel a kurzust – csupán a hírek cáfolatát követő szakadás maradt el a ralit követően.

Az Ethereum árfolyama 2023-tól
Éves csúcs közelébe tornásza az ethert a BlackRock, ez esetben valós ETF-bejelentése.

James Seyffart, a Bloomberg kriptopiaci elemzője kiemelte:

Az álhíres ralik térnyerése kifejezetten rossz fényt vet a szegmensre, arra azonban érdemes rámutatni, hogy a cáfolat kifejezetten gyorsan megérkezett ebben az esetben. A múlt heti BlackRock-ether bejelentés is meglepetésként hatott, de a ripple-alap létrehozása jelentősen elrugaszkodottabb fejlemény lenne.