Az év első kilenc hónapja stabilan 10 százalék feletti növekedést hozott a CIB Lízing csoportnál, így a tavalyi 35 százalékos növekedés után idén további 12 százalékot bővült a pénzügyi szolgáltató – olvasható a vállalkozás hétfői közleményében, amely szerint egyszerre nőttek a hitelkihelyezések és a kamatkülönbözet, miközben csökkentek a költségek.

Bank és bezárt boltok_Koronavírus. 20200506 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máte 

A CIB Lízing idei jó szereplésében fontos szerepet játszottak az állami támogatás mellett elérhető finanszírozási konstrukciók, vagyis a Széchenyi Kártya Program és az EXIM termékei. Ezt az is jelzi, hogy a hitelintézet idei kihelyezéseinek több mint 20 százaléka Széchenyi Kártya-konstrukcióban történt, a kisvállalati (small business) lízingnél pedig több mint 45 százalékos a program részesedése. Ennek köszönhetően a CIB Lízing az idei első kilenc hónapban a harmadik helyet érte el a piacon. Ez a közlemény szerint azért különösen fontos, mert a 

a Széchenyi Kártya-konstrukció stratégiai terméknek számít a hazai lízingpiacon, így minden szereplőnél alappillérnek tekinthető a forintalapú finanszírozásban.

Az autós üzletág 26 százalékot bővült az új kihelyezéseknél, köszönhetően a flottaüzletág 36 százalékos és a retail 20 százalékos növekedésének. A nagyhaszongépjárművek területén idén 15 százalék feletti növekedésre számít a cég. A gépek/berendezések szegmensében folyamatosan növekszik a csoport piaci részesedése: itt 15 százalékot meghaladó növekedés történt 2022 első kilenc hónapjához képest, ami jelentős részben a banki keresztértékesítés hatékony működésének az eredménye.

Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója szerint a gazdasági kilátások fokozatos javulásával gyorsulhat a növekedés üteme a magyarországi lízingpiacon és azon belül a CIB Lízingnél is.