Hogyan csináljunk 2 millió dollárból 37 milliárdot? Nos, Randall Atkins egykori Wall Street-i bankár receptje elég egyszerű. Végy a jelzálogpiaci válság után egy régi szénbányát, valahol Sheridan mellett, látatlanban, körülbelül 2 millió dollárért. Hagyd állni a befektetést legalább egy évtizeden át. Aztán amikor kormányzati szakemberek megkérdezik, hogy elvégezhetnek-e néhány tesztet a Brook bányában, ne nyúlj a puskához, hanem adj rá engedélyt. Majd mikor kézhez kapod a teszteredményeket, dobd be a tőzsdei újságíróknak, hogy a vásárláskor azt sem tudtad, hogy mi a különbség a ritkaföldfémek és a ritka pénzérmék között. Mindezek után ne csodálkozz, ha mindenki a céged, a Ramaco Resources részvényét akarja, mely egy hónap alatt 55 százaléknál is többet emelkedett. 

Coal,Mine,,Black,Color,,Coal
Fotó: Shutterstock

A Ramaco Resources nemrégiben nagyobb mintákat kezdett vizsgálni, s ha a projekt a tervek szerint halad, akkor 1952 után újra ritkaföldfém-bányát nyithatnak az Egyesült Államokban. A 37 milliárd dollárra becsült ásványvagyon elképesztő távlatokat nyit egy 620 millió dolláros cég számára, amely eddig az acélgyártásban használt kohászati szénre fókuszált. 

A Watergate-botrány mellékszereplőjének fia most Amerika egyik megmentője lehet 

Az Atkins név nem ismeretlen az Egyesült Államokban, a szerencsés bányatulajdonos apja Orin Atkins, aki még a múlt század hatvanas éveiben a regionális olajfinomítóból nemzetközi olajvállalattá alakított Ashland Oil felfuttatásával tette le névjegyét az üzleti világban. Ám egy évtizeddel később a Watergate-botrányban is érintett volt, amennyiben 

700 ezer dollárnyi vállalati pénzt pumpált titokban a lemondatott Nixon elnök kampányába. 

Később az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) közel-keleti kenőpénzek kapcsán kerítette be, az egyik ügyet megúszta félmillió dolláros bírsággal, a következő egyezség már a vezérigazgatói székébe került.

Nos, az ifjabb Atkins most Amerika egyik megmentője lehet, hiszen a washingtoni exportkorlátozások elleni megtorlásként Kína nemrégiben korlátozta  a gallium és a germánium exportját, amelyeket félvezetőkben, rakétarendszerekben és napelemekben használnak, s a ritkaföldfémek mellett ezekből is találtak a Brook bányában. 

Az Egyesült Államok évente átlagosan 8 300 tonna ritkaföldfém-oxidot fogyaszt a Geológiai Szolgálat becslése szerint. 

Míg a Ramaco és külső tanácsadói úgy becsülik, hogy 1,1 millió tonna ritkaföldfém-oxid található a bányaterületet alkotó közel 16 ezer hektáron.    

A Ramaco Resourses árfolyama 1 év
 

 Mesterséges inteligenciával elemezték a mintákat a ritkaföldfémek atipikus lelőhelyén

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium laboratóriuma évekig tesztelte a bányát. A vizsgálathoz ki kellett fejleszteni egy modellt, mely az adatokat mesterséges intelligenciával kombinálja a ritkaföldfémek és kritikus ásványi anyagok nem szokványos lerakódásainak előrejelzésére. A szénágyak ugyanis nem tipikus előfordulási helyei a ritkaföldfémeknek. Végül sikerült tisztázni, hogy

 a Ramaco készlete nehéz és könnyű ritkaföldfémeket egyaránt tartalmaz, így neodímiumot, prazeodímiumot, diszpróziumot és terbiumot is.

 Néhány elem magában a szénben van, míg a legtöbb az agyagban és szénben gazdag anyagokban található a szénvarratok tetején és alján.

 A Ramaco tapasztalata modellként szolgálhat más vállalatok számára, amelyek esetleg szintén nem szokványos kritikus fontosságú ásványi lelőhelyeken ülnek - mondta Kelly Rose, a Nemzeti Laboratórium vezető munkatársa, aki úgy véli, a modell módosításával az akkumulátorgyártásban elengedhetetlen, s az elektromosautó-gyártás szűk keresztmetszetének számító lítium előforulásai is jelezhetőek.