Az OpenAI dolgozói nyílt levélben követelik Sam Altman volt vezérigazgató és a vele együtt elbocsátott társalapító Greg Brockman igazgatótanácsi elnök pozíciójának visszaállítását és az igazgatótanács lemondását. Amennyiben követelésüket nem teljesítik, úgy a cég dolgozói azzal fenyegetik a cégvezetést, hogy követik Altmant a Microsofthoz.

Mivel az OpenAi Kaliforniában található, ahol nem lehetséges megtiltani a dolgozóknak, hogy egy versenytárs céghez menjenek át, a cég dolgozói könnyen válthatnak, ráadásul levelük szerint a Microsoft biztosította őket arról is, hogy felveszi őket, ha követnék Altmant. Mindez óriási csapás lenne az OpenAI számára, hiszen a mintegy 770 dolgozóból több mint 500 aláírta a követelést – írja a Bloomberg.

Sam Altman, CEO of OpenAI, speaks to reporters as he arrives for a US Senate bipartisan Artificial Intelligence (AI) Insight Forum at the US Capitol in Washington, DC, on September 13, 2023. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Fotó: AFP

Az aláírók közölték, hogy nem képesek olyanoknak dolgozni, akik ennyire híján vannak a kompetenciának, az ítélőképességnek és a cég küldetése és dolgozói iránti törődésnek. A cég volt vezetője egyébként már vasárnap arról írt az X-en, hogy mennyire szereti az OpenAI csapatát, mintegy előrevetítve az alkalmazottak lázadását.

Altmant helyi idő szerint péntek este menesztette Brockmannal együtt az OpenAI igazgatótanácsa, többek között azzal vádolva a cég alapítóját, hogy nem mindig őszinte a velük folytatott kommunikációban. Azonban a nyílt levél szerint erre azóta sem tudott a cég dolgozóinak példát felhozni.

A nyílt levelet támogatásáról biztosította a Mira Murati, aki rövid időre a cég vezetője is lett Altman után és Ilya Sutskever is, aki szintén részt vett az OpenAI alapításában és aki nélkül az igazgatótanácsnak nem lett volna meg a többsége Altman menesztéséhez. 

Sutskever volt egyébként az, aki Altmannal közölte a döntést, ám hétfőn már arról írt az X-en, bánja, hogy részt vett az igazgatótanács tevékenységében.

Sutskever a cég tudományos vezetője volt, míg az Altman menesztése mellett döntő tagok között Adam D’Angelót, a Quora vezérigazgatóját, Tasha McCauley-t és Helen Tonert találhatjuk, utóbbi kettő inkább a tudományos életben vett részt a mesterséges intelligencia kapcsán. Az igazgatótanácsnak tagja volt Altman is. A távozása mellett döntők ahhoz a filozófiai irányzathoz, az effektív altruizmushoz köthetők, mely a csalás miatt elítélt Sam Bankman-Fried kriptomágnásnak is a kedvenc elmélete volt. Ezen irányzat többek között egzisztenciális veszélyt lát a mesterséges intelligencia helytelen fejlesztésében.

Noha a hétvége alatt az OpenAI befektetői – köztük a Microsoft – igyekeztek nyomást gyakorolni Altman visszaállítása érdekében, az igazgatótanács inkább a Twitch alapítóját és egykori vezérigazgatóját, Emmett Sheart nevezte ki vezérigazgatónak. A nyílt levél ugyan Altman visszaállítását követeli, de kérdés, hogy a Microsofttal kötött megállapodás után visszamegy-e a ChatGPT fejlesztőjének élére.