Miután saját startupja, a mesterséges intelligencia (MI) terén úttörő OpenAI vezetése elbocsátotta a cégtől a ChatGPT atyjának tekintett Sam Altmant, villámgyorsan befutott a hír, hogy az MI-szakember nem lesz sokáig munka nélkül: a Microsoft máris magához szólította a pionírt: Altman fogja vezetni mostantól a redmondi óriás egyik MI kutató-fejlesztő csoportját. A személyi cseréket követően a streamingóriás Twitch korábbi vezetője, Emmett Shear veszi át az OpenAI vezetését.

OpenAI CEO Sam Altman addresses a speech during a meeting, at the Station F in Paris on May 26, 2023. Altman, the boss of OpenAI, the firm behind the massively popular ChatGPT bot, said on May 26, 2023, in Paris that his firm's technology would not destroy the job market as he sought to calm fears about the march of artificial intelligence (AI). (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Sam Altman, a ChatGPT atyja a Microsoftnál folytatja.
Fotó: Joel Saget / AFP

Az átrendeződések ellenére a Microsoft bejelentette: továbbra is kiemelten fontosnak tekintik az OpenAI-val való együttműködést, a személycsere semmilyen akadályt nem gördít az eddigi közös projektek lefolytatása elé sem. 

Altmant még pénteken bocsátotta el az OpenAI, miután az igazgatótanács véleménye szerint a befektetői bizalom megingott iránta. Altman eltávolításának hírére Greg Brockman, az igazgatótanács elnöke lemondott, és bejelentette, Altmannal együtt ő is a Microsoftnál folytatja pályafutását.

Nincs meg a bizalom, kirúgták saját cége éléről a ChatGPT atyját

Az OpenAI igazgatótanácsa már nem bízik abban, hogy Sam Altman továbbra is képes a vállalat vezetésére.