Az új, változó kamatozású sorozatot minden bizonnyal azért vezetik be, mert a korábbi, 2026/O hozama – amely a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) kamatát plusz 1 százalékponttal fejelte meg – már meglehetősen alacsonynak számít. A a mostani kamatperiódusban már csupán 8,76 százalékos kamatot hoz a befektetőknek.

Budapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
Világgazdaság
Az éves kamat mértéke az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatbázis és a kamatprémium összege. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az új BMÁP 2027 májusában jár majd le, a kezdő kamata évi 9,31 százalék lesz. Az éves kamat mértéke az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatbázis és a kamatprémium összege. 

Az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) 500 milliárd forint értékben hirdette meg az új, 2027/N kötvényt, amelyet szerdától (november 8-ától) lehet megvásárolni.

Bónusz Magyar Állampapírban a lakosság valamivel több, mint 900 milliárd forintot tart. A Prémium (PMÁP) után ez a második legnépszerűbb állampapír. A PMÁP kamata az inflációt követi, és az állománya már meghaladja a 6500 milliárd forintot.

 

A további állampapír-befektetési lehetőségek közül az Egyéves Magyar Állampapír 8 százalékot, a Kincstári Takarékjegy egyéves változata ugyancsak 8 százalékot, míg a kétéves változat 8,5 százalékot fizet.

A PMÁP még mindig viszi a prímet

Az ÁKK adatai szerint a 43. héten PMÁP-ból 46 milliárd forintnyit, míg a BMÁP-ból 21,7 milliárd forintnyit értékesítettek. A 42. héten a PMÁP-ból 58,1 milliárd, míg a Bónuszból 6,6 milliárd forintnyit jegyeztek a befektetők. A 41. héten a PMÁP 25,9 milliárd, míg a Bónusz 5,8 milliárd friss forintot hozott a magyar államnak. A 40. héten pedig 41,0 milliárd forintnyi PMÁP és 9,3 milliárd forintnyi BMÁP fogyott.