A nullával egyenlő annak az esélye, hogy valaki megelőzze a Bloomberg milliárdosainak listáján az év végéig Elon Muskot, a Tesla, a SpaceX, stb. alapító tulajdonosát, hiszen 235 milliárd dolláros vagyonához képest a második helyezett francia Bernard Arnault, az LVMH luxuscég tulajdonosa "csupán" 179 milliárd dollárt tud felmutatni. 

ROME, ITALY - DECEMBER 15: Elon Musk, chief executive officer of Tesla Inc and X (formerly Twitter) Ceo speaks at the Atreju political convention organized by Fratelli d'Italia (Brothers of Italy), on December 15, 2023 in Rome, Italy. Italian Prime Minister Giorgia Meloni's right-wing political party organised a four-day political festival in the Italian capital. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)
újra a trónon - Fotó: GettyImages

Szépen gyarapodik a Musk-vagyon

Ráaadásul a Tesla révén az utóbbi időben megint igencsak gyarapodik a Musk-vagyon, hiszen az elmúlt hónapban 11 százalékkal, 261 dollárra drágult az ikonikus e-autógyártó cég részvénykurzusa. Elon Musk pedig ennek következtében közel 3 milliárddal lett gazdagabb egyetlen nap alatt például szerdára virradóra, míg az elmúlt évben közel 100 milliárddal.

Arnault ehhez képest egy nap alatt mindössze fél milliárdot gyűjtött, az elmúlt évben pedig rongyos 17 milliárddal kellett megelégednie. Ami azonban ennél is tragikusabb, könnyen lehet, hogy Jeff Bezos is elévág a dobogó harmadik fokáról, hiszen az Amazon főtulajdonosa 365 nap alatt 77 milliárd dollárt szedett össze, és már csak egy milliárd dolláros lemaradással lohol a francia nyomában.

Bill Gates sem tétlenkedett, de még gyorsabban tör előre Zuckerberg

A negyedik helyen Bill Gates sem tétlenkedett, mivel 31 milliárddal,  140 milliárd dollárra növelte vagyonát, egyelőre megtartva vékonyodó előnyét Steve Ballmerrel, cégének, a Microsoftnak az egykori vezérigazgatójával szemben, aki 44,5 milliád dollárral rukkolt előre, és már csak 10 milliárddal van tőle leszakadva.

Aztán a hatodik helyért is nagy a küzdelem, a Meta-tulajdonos Marc Zuckerberg és az Alphabet-alapító Larry Page között. Mindketten 128 milliárd dolláron csücsülnek, ám míg a Facebook-király 83 milliárddal gazdagodott idén, Larry Page 45 milliárdos növekménnyel szerénykedik a hetedik helyen.

Paget egy másik Larry, Larry Ellison követi, aki 32 milliárddal, 124 milliárd dollárig kapaszkodott az Oracle vállalatnak köszönhetően.

Nagy a tömörülés 120 milliárd környékén

Nagy a tömörülés a 120 milliárdos szint közelében, lévén Sergey Brin, a másik híres Alphabet-alapító 121 milliárd dollárt mondhat jelenleg a magáénak, 42 milliárddal többet, mint tavaly ilyenkor.

Warren Buffettet pedig barátja, Charlie Munger elvesztése még az is sújtja év végén, hogy éppencsak megragadt a tizedik helyen 120 milliárdos vagyonával, miután csak 12,5 milliárddal gyarapodott. Ennyivel értékelődött fel a Berkshire Hathaway-ben meglévő részvénypakettje tavaly december óta.

Mint látható tehát, a világ 10 legvagyonosabb nábobja közül 9 az Egyesült Államok polgára. 

A leggazdagabb 50 milliárdos között viszont már nem ilyen nyomasztó az amerikai fölény, összességében 26-an fértek be közülük az elitbe. Rajtuk kívül 5 francia és kínai, 4 indiai, 2 mexikói és német, illetve egy-egy spanyol, japán, kanadai, olasz, orosz és indonéz üzletember alkotja a világválogatottat.