Oleg Gyeripaszka adásvételi szerződést kötött az általa ellenőrzött Rasperia Trading Limited (Rasperia) összes részvényének eladására az Iliadis JSC nevű orosz vállalattal – jelentette be az osztrák vállalat kedden.

20210525 Balaton útépítésépítkezésStrabagaszfaltbeton munkagépFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Oleg Gyeripaszka eladná Strabag-érdekeltségét.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Bár a szerződést még nem véglegesítették, annak hatályba lépése azt jelentené, hogy a Strabag 27,8 százalékos részvénypakettje is az új tulajdonos érdekeltségébe kerülne, mivel a bejelentés szerint a Rasperia az adásvételi megállapodás megkötése után kikerül Gyeripaszka közvetett ellenőrzése alól – írja az osztrák Finanzen hírportál.

A Strabagnak nincs tudomása a tranzakcióval kapcsolatos további részletekről. Ezért jelenleg szankciójogi vizsgálatot sem kezdeményezhet – tették hozzá.

Az osztrák vállalat továbbra is abból indul ki, hogy a Rasperia részvényeit az EU szankciós rendeletének megfelelően befagyasztották, tehát az átruházásra nem kerülhetne sor, mivel röviddel Oroszország Ukrajna elleni támadása után Gyeripaszkát, mint orosz oligarchát az unió 2022 áprilisában szankciós listára tette.

A Strabag részvényárfolyama kedden napközben 0,4 százalékkal, 38,6 euróra emelkedett.