A Sberbank 450 milliárd rubelt (több mint 1723 milliárd forint) fektet az informatikai rendszereinek fejlesztésébe a következő három évben – jelentette ki a hitelintézet pénzügyi vezetője, Tarasz Szkvorcov. Hozzátette: a bank mesterséges intelligenciából (MI) származó nyeresége 2024 és 2026 között elérheti a 800 milliárd rubelt.

Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP

A 108 millió lakossági és 3,2 millió vállalati ügyféllel rendelkező pénzintézet Szkvorcov szerint az orosz gazdasággal összhangban növekszik. A Sberbank úgy számol, hogy az orosz 2025-re eléri a központi bank 4 százalékos célját, a kamatlábak pedig a jelenlegi 15 százalékról jövőre 8 százalékra mérséklődhetnek – írja a Reuters.

German Gref 2007-ben lett a hitelintézet vezérigazgatója, és azóta felügyeli a mesterséges intelligencia, a felhőszolgáltatások, a big data és az okos eszközök terén végrehajtott beruházásokat. Gref vezérigazgató az MI-t és a digitális átalakulást helyezte a bank új hároméves stratégiájának középpontjába, miközben Oroszország a szankciók miatt a nyugati technológia nélküli élethez igazodik.

Gref közölte, hogy a bank prioritása a jövőben a profittermelés mellett az MI minél szélesebb körű alkalmazása, amivel megszüntetnék a digitális szakadékot az országban. Ehhez kapcsolódóan a pénzintézet technológiai igazgatója megjegyezte: a helyi megoldások fejlesztésére irányuló informatikai beruházások 2024-ben négyszeresére nőnek 2023-hoz képest, a bank évente költségvetésének harmadát fekteti informatikába.

Az orosz állam többségi tulajdonában lévő Sberbank idén rekordnyereséget ért el, és 2022-ben csaknem 80 százalékos profitcsökkenés után, amikor a nyugati szankciók sújtották az orosz pénzügyi szektort. A bank tavaly a központi bank és a kormány ajánlására nem fizetett 2021-es osztalékot, de márciusban rekordösszegű, 565 milliárd rubeles (6,09 milliárd dollár) kifizetést jelentett be.

Az orosz hitelezők ellenállónak bizonyulnak, mint amire Ukrajna szövetségesei számítottak, a kockázataik csökkentésével pedig már magasabb banki bevételekről tudtak jelenteni. A működési költségek azonban 234,2 milliárd rubelre emelkedtek, amit a Sberbank a tavalyi „válságellenes költségoptimalizálási programjának”, az üzleti növekedésnek és a 2023 júliusától megemelt béreknek tulajdonított.

Nyugati cégek tulajdonára pályázik a Sberbank

A Sberbank 114,8 millió eurós kártérítést követel, miután a svájci árutőzsdei kereskedelmi egysége olajat adott el a Glencore-nak, azonban pénzt nem kapott az energiahordozóért. A legnagyobb orosz pénzintézet ezért a svájci cég helyi eszközeit és leányvállalatát szeretné megszerezni. A Sberbank követelése rávilágít a nemzetközi vállalatok oroszországi vagyonának bizonytalanságára, bár a Glencore eddig megúszta a kisajátítást.