A Sberbank 114,8 millió eurós kártérítést követel, miután a svájci árutőzsdei kereskedelmi egysége olajat adott el a Glencore-nak, azonban pénzt nem kapott az energiahordozóért. A legnagyobb orosz pénzintézet a svájci cég helyi eszközeit és leányvállalatát szeretné megszerezni – derül ki a moszkvai bíróság honlapján közzétett dokumentumokból.

Sberbank
Fotó: AFP

A Glencore az olajipari óriás, a Rosznyeft részvényeinek 0,6 százalékát és az orosz alumíniumgyártó, az En+ Group részvényeinek 10,6 százalékot birtokolja, valamint a Viterra Rus nevű gabonakereskedő vállalat is a kezében van. Az utóbbival malmok és raktárak is a bank kezébe jutnának, ha a ma kezdődő perben a moszkvai bíróság a Sberbank javára dönt – írja a Bloomberg.

A Glencore nem nyilatkozott az ügy kapcsán, de

a vállalat néhány hónapja közölte, hogy nem köt új üzletet Oroszországgal. 

Azt is elárulták, hogy az orosz cégekben lévő tulajdonukat leírták, mert a jelenlegi környezetben nem látnak reális lehetőséget a részvények eladására. A pénzintézet először júliusban nyújtotta be a keresetet, és eredetileg a részvények befagyasztását kérte az ügy végleges eldöntése előtt.

A bíróság augusztus végén elutasította ezt a keresetet. A követelés rávilágít a nemzetközi vállalatok oroszországi vagyonának bizonytalanságára: a helyi eszközeik eladásához kormányzati engedély szükséges, amit nem könnyű megszerezni, de a profitjukat sem tudják kivinni, miközben a kisajátítás réme is ott lebeg a fejük felett. Az utóbbit eddig elkerülte a Glencore.

Ez talán azzal magyarázható, hogy a cégnek régóta vannak kapcsolatai Oroszországban, sőt korábbi vezérigazgatóját, Ivan Glasenberget Vlagyimir Putyin orosz elnök 2017-ben a Barátság Rendjével tüntette ki. A Sberbankot az Egyesült Államok, az és más országok szankciókkal sújtották, és kizárták a SWIFT rendszerből, ami megakadályozza, hogy korábbi üzleti partnerei kifizetéseket teljesítsenek a pénzintézetnek.

Óriási pénzt buktak az orosz piacról távozó cégek, azonban vannak, akik még mindig támogatják a kivonulást

Európa legnagyobb vállalatai legalább százmilliárd eurós közvetlen veszteséget szenvedtek el oroszországi tevékenységeik miatt az orosz–ukrán háború kitörése óta. A 600 európai cég éves jelentéséből és 2023-as pénzügyi kimutatásából készült felmérés azt mutatja, hogy 176 vállalat számolt el veszteségekről az oroszországi vállalkozásai eladása, bezárása vagy leépítése következtében.