Bár Oroszország legnagyobb kereskedelmi hitelezője, a Sberbank tavaly majdnem összeroppant a szankciók alatt, a harmadik negyedévben rekordszintű nyereségről és a portfóliójának jelentős növekedéséről jelentett – írta a Reuters.

Moscow,,Russia,,March,,15,,.,People,In,Front,Of,The
Fotó: Shutterstock

A pénzintézet csütörtökön 411,4 milliárd rubel – mintegy 4,4 milliárd dollár – rekord negyedéves profitról és 27,6 százalékos tőkemegtérülésről jelentett, szinte teljesen talpra állva a 2022-ben tapasztalt visszaesés után.

A hitelező 2022-ben csaknem 80 százalékos profitcsökkenést szenvedett el, mivel az orosz–ukrán háború kirobbanása után bevezetett nyugati szankciók súlyos károkat okoztak a pénzügyi szektorban, blokkolva a bankok hozzáférését a SWIFT globális fizetési rendszeréhez, miközben a tengerentúli vállalataikat is bezárták.

 

A nettó kamatbevétel 667,9 milliárd rubelre nőtt a harmadik negyedévben, a pénzintézet hitelállománya pedig ebben az időszakban elérte a 15,2 ezermilliárd rubelt, ami százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az elmúlt kilenc hónap erős eredményei és a negyedik negyedév lendületes kezdete szilárd alapot ad bankunknak arra, hogy egy sikeres 2023-at zárjunk és jövőre is hasonló szintű növekedést érjünk el

– nyilatkozta German Gref, a Sberbank vezérigazgatója.

Az orosz hitelezők ellenállónak bizonyulnak, mint amire Ukrajna szövetségesei számítottak, a kockázataik csökkentésével pedig már magasabb banki bevételekről tudtak jelenteni. A működési költségek azonban 234,2 milliárd rubelre emelkedtek, amit a Sberbank a tavalyi „válságellenes költségoptimalizálási programjának”, az üzleti növekedésnek és a 2023 júliusától megemelt béreknek tulajdonított.

Goldman Sachs-kinnlevőségeket foglaltak le Oroszországban

A bíróság a Goldman Sachs alap tulajdonában lévő Sberbank-, Gazprom-, VTB- és Aeroflot- papírokra rendelt el lefoglalást.