Nagyon jó úton jár százmillió eurós bónusza felé a Ryanair diszkont-légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary: a vállalat részvényeinek árfolyama ugyanis a héten rekordot jelentő 18,84 eurón állapodott meg, kartávolságba helyezve ezzel azt a 21 eurós árfolyamot, amely fölött 28 nap elteltével aktiválódna már a cégvezér bónusza. 

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója egyre közelebb jár a százmilliós bónuszához.
Fotó: AFP

O’Leary akkor is jogosult lenne a százmilliós bónuszra, ha a cég adózott éves nyeresége 2,2 milliárd euró fölött zárna – erre azonban a részvények felülteljesítésénél kisebb esély mutatkozik csupán, mivel az elemzői becslések optimista forgatókönyv mellett is csak 2,05 milliárdos profitra számítanak.

A Ryanair részvényei az idén több mint 50 százalékot erősödtek, tartva az elemzői ütemterveket, amelyek 24 eurós 12 havi célárról szólnak.

Történelmi csúcson járnak a Ryanair részvényei

A cég papírjainak szárnyalása azért is kifejezetten biztató O’Leary számára, mivel a bónuszt részvényopciókon keresztül kapná majd meg: a kritériumok elérése esetén 10 millió darab részvényt vehetne meg, darabját 11,12 eurós áron – magasabb mellett pedig több pénzért tudná azokat értékesíteni is. 

O’Leary a cég 3,9 százalékát tulajdonolja, ami a jelenlegi árfolyam mellett 907 millió eurós ezenfelül a cégvezér tavaly 925 ezer euró fizetést is felvett a Ryanairtől.

A százmilliós bónuszstratégia a másik vezető európai fapados társaság, a Wizz Air magyar tulajdonosa, Váradi József számára is életben van: Váradi akkor lesz jogosult a prémiumra, ha a Wizz Air részvényei elérik a 120 fontos árfolyamot – ettől azonban egyelőre elég messze járnak még a papírok, jelenleg 20 fontért cserélnek gazdát a brit piacon.

Árfolyam-ötszörözés öt éven belül a Wizz Airnél: korántsem elérhetetlen Váradi 45 milliárdos jutalma

A Wizz Air legutóbbi gyorsjelentése kivételes teljesítményjavulásról adott számot, végéhez érkezhetett a magyar hátterű légitársaság vesszőfutása. Váradi József vezérigazgató bónuszához azonban ennél sokkal több kell.