Mivel a Microsoft idejekorán rátenyerelt a mesterséges intelligenciára (MI), a tőzsdei értéket tekintve a következő 5 évben maga mögé utasíthatja az Apple-t – állapította meg egyhangúlag 13 intézményi befektető a Reuters kérdésére néhány nappal azelőtt, hogy a két titán publikálná legfrissebb negyedéves gyorsjelentését.

Kharkov,,Ukraine,-,February,2,,2022:,Apple,Vs,Microsoft,Concept.
A Microsoft lehet a tuti nyerő. Fotó: Shutterstock

A gyorsjelentések előtt már a Microsoft lett a világ legértékesebb cége

A Microsoft részvényei – miután tavaly 57 százalékkal erősödtek – idén további 7 százalékkal drágultak, letaszítva a trónról a 2024-ben eddig stagnáló Apple-t. A legszélesebb merítésű amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 ebben az évben, január végéig 2,5 százalékkal értékelődött fel.

A pénteki záróárakkal számolva egyébként Bill Gates cégének teljes részvényállománya már 3009 milliárd dollárt ér, míg az iPhone-gyártó összértéke 2975 milliárd dollárra rúg.

A két cég árfolyama azonban ezen a héten akár jelentősen is változhat, hiszen a Microsoft kedden, majd az Apple pedig csütörtökön számol be negyedéves eredményeiről.

A hajdan a személyi számítógépeivel és a szoftvereivel kitűnt Microsoftnak ma már több karja is van, amelyeket tetszése szerint mozgathat. Ezek közül az Azure felhőalapú szolgáltatások, a videójáték-üzletág, a vállalati szoftverek és természetesen az MI tartozik a legmeggyőzőbbek közé – mondta King Lip, a Baker Avenue Wealth Management vezető stratégája.

Most jöhet a nagy dobás az Apple-től

Eközben az Apple főként az iPhone-ra támaszkodik, a termékláncnak azonban már érett piaca van, és a vállalat még nem adott részletes tájékoztatást, hogy miként veszi fel a harcot az MI-terepen.

Tim Cookék ugyan szép csendesen beépítették az MI-t az iPhone-ok termékfunkcióiba, aminek révén például jobb fotók készíthetők, de a befektetők többet szeretnének hallani a területről az esedékes gyorsjelentés bemutatásakor. Emellett természetesen arra is kíváncsiak, hogy mi van a kínai piaccal, ahol a hírek szerint az iPhone-ok iránti kereslet visszaesett, részint a járványból való túlzottan lassú kilábalás, részint az új erőre kapó Huawei miatt. Utóbbi állítólag egyre inkább erodálja a kaliforniai vállalat kínai piaci részesedését – fűzi hozzá a Reuters.

Az Apple amúgy pénteken kezdi meg az Egyesült Államokban a Vision Pro nevű, kiterjesztett valóságot létrehozó szemüvegének az értékesítését, amely a cég legnagyobb dobása lehet több mint egy évtizede, mióta még Steve Jobs idejében 2007-ben piacra dobták az iPhone-t, az Apple-részvények árfolyamát azóta több mint 4300 százalékkal növelve.

A londoni tőzsdecsoport (LSEG) elemzői konszenzusa szerint a Microsoft részvényeivel aktuálisan a várható nyereség 33-szorosán (P/E) kereskednek, szemben az Apple 28-as és az S&P 500 index 20 körüli előretekintő P/E-értékével.

Az LSEG adatai szerint ötven Wall Street-i elemző ajánlja a Microsoft-részvények vásárlását, míg négy elemző semleges minősítést ad rá, és egy sem ajánlja eladásra. Az Apple 26 vételi és 12 tartást ajánló elemzői értékeléssel rendelkezik, míg két elemző eladást javasol.

 

Színre lép a nevető harmadik

Néhány befektető szerint ugyanakkor az Apple és a Microsoft közötti vetélkedés könnyen a második helyért folyó versengéssé válhat, mivel mindkét cég a mesterséges intelligencia forradalmához nélkülözhetetlen csipeket gyártó Nvidia mögé szorulhat.

A tavaly háromszorosára dráguló Nvidia, amely jelenleg a legértékesebb csipgyártó a következő néhány évben a világ legértékesebb vállalatává válhat 

– mondta a Reutersnek Wayne Kaufman, a New York-i Phoenix Financial Services vezető piaci elemzője.

A múlt héten a csipgyártó piaci kapitalizációja már meghaladta az 1500 milliárd dollárt, amivel a Wall Street ötödik legértékesebb vállalata lett, kevesebb mint 200 milliárd dollárral lemaradva az Amazon mögött.

Azt mondtam a brókereinknek és ügyfeleinknek, hogy az Nvidia olyan, mint a Microsoft a 90-es évek elején és az Intel a 80-as évek elején – jegyezte meg végül Kaufman.