A Microsoft részvényei délután 1,6 százalékos emelkedéssel 405,15 dolláros rekordot értek el, amivel a technológiai óriás átlépte a 3 ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációs szintet. A vállalat szerdán először lépte át a mérföldkövet, ezzel megtartotta helyét a világ második legértékesebb vállalataként, közvetlenül az Apple mögött.

Internet, Artificial Intelligence And Social Media Companies Photo Illustrations
Fotó: AFP

A Reuters emlékeztet rá, hogy a Microsoft és az Apple részvényei az év eleje óta versengenek, az utóbbi a múlt héten rövid időre elvesztette az első helyet, de később visszaszerezte. A Microsoft sikere azzal magyarázható, hogy a cég az Nvidiához és az Amazonhoz hasonlóan nagy hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligencia fejlesztésére, ez pedig hatalmas fellendülést hozott a redmondiaknak.

Például az OpenAI technológiáját beépítette a szoftvereibe, ami nagymértékben hozzájárult a felhőüzletág fellendüléséhez a tavalyi harmadik negyedévben. Ezzel szemben az Apple egyre inkább veszít az erejéből, amit többek között az iPhone-ok iránti kereslet csökkenése is okoz. A termék legnagyobb piacán, Kínában az idei első héten 30 százalékkal estek az eladások. 

Az Apple helyzetén az sem segít, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nincs fokozott várakozás a februárban polcokra kerülő VR-szemüvegük, a Vision Pro iránt, annak ellenére, hogy ez lesz a cég legnagyobb termékbevezetése a 2007-es iPhone bemutatása óta.

Mit akarhat Putyin Bill Gatestől? Moszkvához köthető hekkercsoport feltörte a Microsoft vezetőinek fiókjait

Egy az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport feltörte a Microsoft magas rangú vezetőinek néhány e-mail-fiókját. A Microsoftot ugyanaz a csoport támadta meg, mint amely pár éve az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába tört be.