Az Apple a Samsunghoz hasonlóan a jövőben mesterséges intelligenciával (MI) szeretné ellátni az okostelefonjait: a kaliforniai vállalat a riválisoknál aktívabb volt az MI-vel foglalkozó startupok felvásárlásában, 2017 eleje óta 21-et kebelezett be. A legutóbbi akvizíció a kaliforniai székhelyű WaveOne startup 2023 eleji megvásárlása volt, amely az MI-alapú videótömörítéssel kísérletezik.

Chiang,Mai,,Thailand,-,September,23,,2023:,New,Iphone,15
Az Apple a jövőben saját fejlesztésű mesterséges intelligenciával turbózhatja fel a készülékeit.
Fotó: Shutterstock

A cég eddig titkolózott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos terveiről, miközben a riválisok, például a Microsoft, a Google és az Amazon több milliárd dollárt fektettek a technológiába. Viszont bennfentesek szerint a vállalat saját nagy méretű nyelvi modelleken (LLM) dolgozik: az LLM olyan MI-rendszer, amelyet nagy mennyiségű szöveges adaton (könyveken, weboldalak tartalmán) tanítottak be,  

így képes szöveget generálni vagy fordítani.

Tim Cook vezérigazgató tavaly nyáron kijelentette, hogy a cég kutatásokat végez a mesterséges intelligencia területén. A jelek szerint a vállalat célja, hogy az MI-csetbotok és alkalmazások a telefon saját hardverén és szoftverén fussanak, ne pedig az adatközpontokban működő felhőszolgáltatások segítségével. Ez a technológiai kihívás viszont nagyobb teljesítményű processzorokat igényel – írja a Financial Times.

Az Apple kutatói decemberben publikáltak egy tanulmányt, amelyben bejelentették, hogy áttörést értek el az LLM-ek eszközön történő futtatásában a Flash memória használatával, ami azt jelenti, hogy a lekérdezések gyorsabban feldolgozhatók, akár offline is. A cég októberben a Columbia Egyetemmel együttműködve Ferret néven nyílt forráskódú nyelvi modellt adott ki. 

A rivális már lépett

A Samsung a múlt héten bemutatta az S24 széria modelljeit, amelyet saját fejlesztésű mesterséges intelligenciával turbózott fel. A készülékekben lévő MI e-maileket és dokumentumokat tud összefoglalni és lefordítani, továbbá segít a programozásban, és képeket generál. Legnagyobb dobása, hogy valós időben lefordítja a hívásokat hangban és szövegben is. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a telefonbeszélgetésben elhangzott mondatokat a Gauss megjeleníti a másik személy mobiljának kijelzőjén, amit az MI felolvashat hangosan. A mesterséges intelligencia használatához nem kell külön alkalmazást letölteni, mivel gyárilag elérhető lesz az okostelefonokban előfizetés ellenében. Az Apple saját megoldása vélhetően hasonló képességekkel rendelkezhet a jövőben.                                  

Mindenki MI-t fejleszt

A közel másfél éve elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. 

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is , és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, valamint a vállalatok azzal igyekeznek a hírekbe kerülni, illetve növelni az eladásokat, hogy termékeikbe MI-t építenek be. Így tett a Microsoft mellett a Google és továbbá orosz és kínai csetbot is elérhető. Az Apple egyelőre nem siet a saját megoldásával, de a riválisok már léptek, így cégnek is cselekednie kell.

Jaj az influenszereknek: az ő munkájukat is elveszi a mesterséges intelligencia

Az influenszereket már most is sokan hamisnak és felszínesnek tartják, s míg más ágazatokban az MI betörése nagy közfelháborodást és aggodalmat okozott még azok között is, akik nem érintettek a bevezetésükben, a marketing területén ez teljesen elmaradt. Az Instagramon nemrég több ezer influenszer indított kampányt, amelyben azt követelték az ilyen profiloktól, hogy tegyék nyilvánossá: ők nem igazi emberek. Ezt sok ilyen MI megtette, de ez nem csökkentette a népszerűségüket.