A gazdasági kockázatok ellenére gyorsulhat az amerikai vállalatok profittermelése 2024-ben az LSEG elemzése szerint. A tengerentúli cégek nyereségtermelő képessége az és a kamatszintek csökkenésével számottevően javulhat idén, a gazdasági lassulással kapcsolatos aggodalmak azonban némileg még árnyalhatják az optimista várakozásokat.

Egyelőre kedvezők az amerikai vállalatok idei eredménykilátásai, de a gazdasági lassulás még bekavarhat. Fotó: Angela Weiss / AFP

Az adatszolgáltató elemzői konszenzusa alapján az S&P 500 indexben szereplő cégek nyeresége 11,1 százalékkal nőhet idén, a tavalyi, szerény 3,1 százalékos bővülést követően.

Az eredménybővülésnek ezzel együtt megfelelő mértékűnek kell lennie ahhoz, hogy igazolja a részvények magas értékeltségét. Az S&P 500 indexszel ugyanis a 2024-re várt nyereség 19,8-szeresén kereskednek, a P/E mutató ezzel jócskán meghaladja a 15,6-es, sokévi átlagot.

A piac jelenlegi árazása azt követeli, hogy a vállalatok eredménye erős növekedést mutasson – hangsúlyozta a Reutersnek Sameer Samana, a Wells Fargo Investment Institute vezető stratégája.

A magas kamatok hatását még sokáig érezhetik a cégek

Az idei évet átszövő kockázatok között a magas kamatkörnyezet gazdaságra és vállalatokra gyakorolt, elhúzódó hatásait emelte ki a szakértő.

Az utóbbiról hamarosan újabb információk érkeznek, január közepén indul ugyanis az amerikai gyorsjelentési szezon, amelynek során 2023 utolsó három hónapjáról, valamint egész éves teljesítményükről számolnak be a tengerentúli cégek, emellett az idei első negyedévre és 2024 egészére is eredménybecslést adnak majd.

Egyértelműen azt látjuk, hogy ezek a negyedéves előrejelzések gyors ütemben romlanak

– mondta Nick Raich, a The Earnings Scout vezérigazgatója.

Az S&P 500 cégek nyeresége 2023 utolsó három hónapjában 5,2 százalékkal bővülhetett az aktuális elemzői konszenzus szerint, de október elején még 11 százalékos növekedésre számítottak a piaci szakértők.

Az idei első negyedévre vonatkozó eredményvárakozások is számottevően csökkennek, a negyedik negyedév kezdetekor még 9,6 százalékos profitnövekedést prognosztizált az LSEG, ami mára 7,4 százalékra szelídült.

A szelídülő infláció bizakodásra ad okot

Az enyhülő infláció ezzel együtt fontos pozitívum lehet a tengerentúli vállalatok számára az idei év során. A fogyasztói árak tavaly novemberben – három és fél év óta először – csökkentek az Egyesült Államokban, a pénzromlás éves ütemét ezzel sikerült 3 százalék alá szorítani.

A fogyasztók továbbra is egészségesnek tűnnek, az infláció javul, a foglalkoztatás továbbra is erős, a kamatlábak és a benzinárak is csökkennek

– sorolta a hírügynökségnek az optimizmusra okot tényezőket Gary Bradshaw, a dallasi Hodges Capital Management portfóliómenedzsere.

A legnagyobb amerikai vállalatok eközben racionalizálták üzletmenetüket, és árréseiket is sikerült stabilizálniuk. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos felfokozott várakozások továbbra is segíthetik azokat a cégeket, amelyeknek a tevékenysége kötődik a technológiához.

Az óvatosabbak közé tartozik viszont a JPMorgan. A befektetési bank stratégái szerint a piac szinte tökéletes puha landolásra számít, az infláció lehűlésével, anélkül, hogy ez a keresletre és az árképzésre is kedvezőtlen hatást gyakorolna. Ez a forgatókönyv azonban kevésbé valószínű – vélik a JPMorgan stratégái.

Új csúcsok vagy elkerülhetetlen visszaesés? – ezt várják a profik a részvénypiacoktól

Megtették tétjeiket a profi befektetési szolgáltatók, szokás szerint nincs nagy egyetértés közöttük.