Miután szerda éjszaka az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyta a közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ek elindítását, tizenegy befektetési társaság alapjával kezdődött meg a kereskedés a csütörtöki tőzsdenyitással egy időben. A harangszót követően a árfolyama villámgyorsan kétéves rekordját is megdöntve 49 ezer dollár fölé ugrott, mielőtt visszaesett a 45 800 dolláros szint környékére.

Smartphone,With,Bitcoin,Chart,On-screen,Among,Piles,Of,Bitcoins.,Bitcoin
Rekordforgalmat hozott a bitcoin ETF-ek első kereskedési napja.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kriptodeviza árfolyamának volatilitása ugyanakkor szinte semmilyen mértékben nem hatott ki az ETF-ek elindulását övező fanatikus felvásárlási rohamra: a kereskedési időszak végeztével 4,6 milliárd dollárnyi bitcoin-ETF cserélt gazdát az amerikai parketten, a nap legnagyobb nyertese a kriptopiacon túl azonban egyértelműen a Grayscale zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított, 27 milliárd dollárt kezelő alapja volt, amely egymagában történelmi rekordot jelentő 2,3 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le csütörtökön – korábban ugyanis soha nem adtak-vettek egyetlen ETF-et sem ekkora mennyiségben az első kereskedési napján.

Soha egyetlen ETF-piaci debütálása sem keltett ekkora hullámokat. Minden téren felülmúlta a várakozásokat a bitcoinalapok első napja

– fűzte hozzá Eric Balchunas, a Bloomberg szenior kriptopiaci elemzője.

A Bitcoin árfolyama 5 nap
Január 9-én az SEC X-fiókjának feltörése és a hamis bitcoin-ETF-hírek, 10–11-én pedig a valós döntés hatására ralizott a token

 

Végletekig élezték az árversenyt a befektetési vállalatok

Mivel a bitcoin-ETF-ek egymással egy időben indultak el az SEC döntése nyomán, időben nem tudtak egymásra licitálni a legnagyobb alapkezelők – ezért az ETF-vételért és -kezelésért felszámolt díjaikkal próbálták meg lekörözni egymást. Az árverseny hatására több cég, köztük a Bitwise, Cahty Wood ARK Investje, a Fidelity és a Wisdom Tree is átmenetileg ingyenessé tette a bitcoin-ETF-ek megvásárlását, tovább szítva ezzel a befektetői érdeklődés tüzét.

A nullára vágott díjakkal érkező ajánlatok tömegét látva kifejezetten érdekes, hogy a két legnagyobb forgalmat lebonyolító vállalat közül egyik sem tette ingyenessé az alapjához való hozzáférést: a Grayscale még az ETF-piacon is kiugróan magas, 1,5 százalékos díjat számított fel a vételek után, a BlackRock pedig 0,12 százalékos felárral dolgozott, mégis 2,3, illetve 1 milliárd dollár feletti forgalmat bonyolítottak le külön-külön.

Mi értelme van ezen a pár bázispontos díjkülönbözeten vitatkozni, miközben egy olyan eszköz kezelése kapcsán fellépő költségekről beszélünk, amely az egyik legvolatilisabb az egész tőkepiacon?

– tette fel a kérdést Steve Kurz, a Galaxy Digital alapkezelési igazgatója. Az árversenynél valóban sokkal fontosabb lesz a bitcoin-ETF-piacának hosszú távú kilátásait tekintve, hogy hány brókercégnél lesznek hozzáférhetők a közvetlenül a legnagyobb kriptodevizába fektető alapok, illetve az ezek kurzusváltozására fogadásokat lehetővé tevő határidős ügyletek.

Magyarok nélkül nincs bitcointörténelem: az alapító, a pizza és a bronz mellszobor

A legnagyobb kriptodeviza történetében lépten-nyomon magyar szereplőkbe botlunk, az alapító személyétől kezdve az első kriptodevizás fizetésig mindenhol megjelennek a magyar származású szereplők. Mutatunk öt érdekességet a bitcoin világából, amit kevesen ismernek!

A Vanguard kereskedési ága már közölte, hogy egyáltalán nem tervezi felvenni kínálatába a bitcoin-ETF-jeit, a Bank of America pedig még fontolgatja a bevezetést, éles ellentétben például a Robinhooddal, amely már jelezte, hogy a lehető leghamarabb felveszi az eszközöket a palettára, a Charles Schwab pedig már jelenleg is kínálja őket ügyfelei számára.