A csütörtöki tőzsdei harangszóval egy időben hivatalosan is új korszak kezdődött a kriptopiacon: elindult ugyanis a kereskedés az első közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ekkel, beemelve ezzel a legnagyobb kriptodevizát a tőkepiacok főfolyamába.

Day,Trader,Buying,Selling,Crypto,Currency,Bitcoin,Concept
Hatalmas érdeklődéssel övezve indult meg a kereskedés a ETF-ekkel.
Fotó: Shutterstock

Berobbant a kriptopiac forgalma a bitcoin ETF-ek elindulását megelőzően

A kriptopiaci hangulat kirobbanó volt, már az ETF-ekkel való kereskedés megkezdését megelőzően is: a tőzsdék nyitása előtt két órával már 10 havi csúcsot jelentő 52 milliárd dollárra ugrott az alternatív devizapiac forgalma napon belül, amelynek korábbi rekordját tavaly márciusban, az amerikai bankpánik berobbanásával párhuzamosan állította fel a kriptopiac.

A bitcoin ETF-ek jóváhagyását követően a legnagyobb kriptodeviza árfolyama 47 ezer dollár környékéről 45 800-ig esett, majd nem sokkal később idei árfolyamcsúcsát is környékezve 47 700-ig menetelt – az igazi rali azonban az ETF-ekkel való kereskedés megkezdését követően indult meg, a bitcoin átszáguldott kétéves árfolyamcsúcsán is, és meg sem állt a 49 ezer dolláros lélektani határig.

Ledöntötte éves árfolyamcsúcsát a legnagyobb kriptodeviza, brutális rali indult a bitcoin ETF engedélyezését követően

A piacon uralkodó fokozott hangulatra a befektetési világ legnagyobb nevei, mint a 9,4 ezermilliárd dollárt kezelő BlackRock, vagy éppen Cathy Wood ArkInvestje is rátettek egy lapáttal: a legnagyobb alapkezelő a korábban bejelentett 0,25-ről 0,12 százalékra csökkentette bitcoin ETF-vételi díjait az első 12 hónapra (vagy addig, míg az alap által kezelt el nem éri az ötmilliárd dollárt), míg az Ark egyenesen nullára vágta saját illetékeit a kereskedés első időszakára, még vonzóbbá téve ezzel saját ETF-jeit – ezt azt jelenti, hogy a bitcoin-alapokhoz olcsóbban juthatnak majd hozzá a befektetők, mint magukhoz a tokenekhez, lévén azok vételéért a legnagyobb tőzsdék akár 4,5 százalékos díjat is felszámítanak.

Magyarok nélkül nincs bitcointörténelem: az alapító, a pizza és a bronz mellszobor

A legnagyobb kriptodeviza történetében lépten-nyomon magyar szereplőkbe botlunk, az alapító személyétől kezdve az első kriptodevizás fizetésig mindenhol megjelennek a magyar származású szereplők. Mutatunk öt érdekességet a bitcoin világából, amit kevesen ismernek!

A bitcoinba fektető alapoktól a szakértők azt remélik, hogy hatalmas extra tőkét vonnak majd be a kriptotérbe, melynek piaci kapitalizációja már az ETF-ek nélkül is 1,8 ezermilliárd dollárra rúg, a megnövekedett likviditás pedig egyes elemzők szerint stabilabb árfolyammozgásokat és alacsonyabb volatilitást eredményezhet majd a kriptopiacon.