Az elmúlt hat hónapban szinte teljesen elapadt a ESG-alapok bevezetése, miután a befektetőket elriasztották a sokszor veszteséges projektek, a megnövekedett ellenőrzés és a szektort elárasztó átverések – írta a Financial Times.

Environmental,Stocks,And,Funds.,Esg,Environmental,Social,Governance,Investment,Business
Environmental stocks and funds. ESG environmental social governance investment business concept. Businessman analyzing stock market and social and environmental investment. business background ESG
Az ESG-befektetések rövid idő alatt a piac kedvenceivé váltak, de most ugyanolyan gyorsan lesznek kegyvesztettek.
Fotó: Shutterstock

A Morningstar Direct adatai szerint 2023 második felében mindössze hat olyan alap indult, amely környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) tényezőkre hivatkozik, míg az első félévben 55, 2020 és 2022 között pedig éves átlagban közel 100 ilyen alapot indítottak.

Ezzel párhuzamosan a vagyonkezelők a meglévő alapok nevéből és leírásaiból is sorra távolítják el az ESG-címkéket, A Morgan Stanley-től és az UBS-től egészen az Abrdn-ig, mivel a fenntartható- és zöldrészvények rengeteget veszítettek a népszerűségükből az elmúlt években.

Itt elsősorban a negatív teljesítménykilátásokról van szó, a befektetők számára pedig nyilvánvaló, hogy az ágazat jelenleg nem megbízható, mivel 2022 óta lejtőn vannak ezek az alapok

– mondta Alyssa Stankiewicz, a Morningstar fenntarthatósági kutatásért felelős társigazgatója. A vállalat adatai alapján az ESG-vel fémjelezett piaci alapok 2019 és 2021 között általában felülmúlták hagyományos társaikat, azóta azonban sokat veszítettek a lendületükből, és egyre többen válnak veszteségessé.

Az ESG az angol Environmental (környezet), Social (társadalom) és a Governance (irányítás/vezetés) szavakból képzett mozaikszó. Az ilyen értékrendet valló szervezetek törekednek a környezet megvédésére, fontosnak tartják működésük társadalmi és szociális hatásait, és az irányításuk is átlátható. Jelentéseikben közlik az ezekre vonatkozó információkat, így a finanszírozók láthatják a nem pénzügyi kockázatokat és lehetőségeket is.

A teljesítmény azonban nem az egyetlen tényező, amely visszatartja az ESG-alapokba történő befektetéseket: az Egyesült Államokban a republikánusok hosszú ideje keményen bírálják a pénzügyi cégeket és az aktivistákat, amelyek a zöldátállás érdekében ellenségesek a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, ezzel veszélyeztetve az ország energiafüggetlenségét, miközben a szabályozó hatóságok is egyre több csalásra figyelmeztetnek a szektorban.

A megnövekedett kockázatok miatt olyan vagyonkezelő óriások is hátat fordítottak az ESG-nek, mint a BlackRock és a Vanguard – annak ellenére, hogy korábban a legnagyobb pártfogói voltak az ügynek.

Stankiewicz elismerte, hogy az ESG az elmúlt hónapokban gyengén teljesített, ám ennek ellenére abban bízik, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) új szabályrendszere, a zöldprojekteket érintő állami támogatások bővülése és a piac stabilizálódása után az alapok újra vissza fognak térni a tudatos befektetésekhez.

ESG: felesleges, kötelező adminisztratív tehernek tarthatják majd sokan

Versenyhátrányba kerülhetnek, kiszorulnak a banki finanszírozásból és a beszállítói szerződésekből is azok a cégek, amelyek nem fenntarthatóan működnek.