A Vanguard vagyonkezelő az amerikai vállalatok környezetvédelmi és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos részvényesi javaslatainak mindössze 2 százalékát támogatta, szemben a tavalyi 12 százalékkal – írta a Reuters.

Kaufbeuren,,Germany,-,April,26,,2021:,Vanguard,Company,Logo,On
Fotó: Shutterstock

A befektetési alapkezelő szerint a csökkenő támogatottsági arány valójában a javaslatok növekvő számát tükrözi – idén 359 ilyen határozat került a részvényesek elé, szemben a tavaly 290-nel –, valamint a vállalatok már gyakran maguktól döntenek az ilyen ügyek mellett, így szerintük sok állásfoglalás szükségtelenné vált.

A 7,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Vanguard szerint az idei részvényesi javaslatok közül sok „túl messzire ment”, például azzal, hogy olyan intézkedéseket várt el a vállalatoktól, amelyek a stratégia vagy működés megváltoztatásával jártak volna. 

Az ESG az angol Environmental (környezet), Social (társadalom) és a Governance (irányítás/vezetés) szavakból képzett mozaikszó. Az ilyen értékrendet valló szervezetek törekednek a környezet megvédésére, fontosnak tartják működésük társadalmi és szociális hatásait, és az irányításuk is átlátható. Jelentéseikben közlik az ezekre vonatkozó információkat, így a finanszírozók láthatják a nem pénzügyi kockázatokat és lehetőségeket is.

Az ilyen lépéseket követelő részvényesi határozatok támogatottsága az amerikai vállalatoknál idén jelentősen visszaesett, a BlackRock, egy másik vezető vagyonkezelő például azt mondta, hogy az esetek mindössze 7 százalékában támogatta a többnyire tanácsadói jellegű intézkedéseket, szemben a tavalyi 22 százalékkal.

Megunta az ESG-t a BlackRock

Évekig tömték ezzel az amerikai vállalatokat, és pont akkor fordulnak el a rendszertől, amikor az valóban népszerűvé kezd válni.

Az utóbbi hónapokban a Vanguardhoz hasonló befektetési alapkezelők két tűz közé kerültek – egyik oldalról a konzervatív politikusok kritizálták őket, mivel a fenntarthatóság érdekében az amerikai gazdaságot károsítják, míg a másik oldalon a liberális aktivisták szerint a vállalatok pont hogy túl keveset tesznek a globális problémák kezeléséért.

A BlackRock, a State Street és a Vanguard együttesen a legnagyobb amerikai vállalatokban 15-20 százalékos befolyással bírnak az indexkövető termékeik és befektetési alapjaikon keresztül.