Már második éve zuhan a környezetvédelmi és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos javaslatok támogatottsága a BlackRock részvényesei között, mivel a határozatok szerintük túlságosan értelmetlenek vagy nem megvalósíthatóak – írta a Financial Times.

NYC: Arrests At BlackRock HQ After Climate ProtestFourteen demonstrators were arrested outside of BlackRock on May 25, 2022 after blockading the entrance during the corporation’s annual shareholder meeting to call on them to stop investing in new fossil fuel projects. (Photo by Karla Ann Cote/NurPhoto) (Photo by Karla Ann Cote / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A világ legnagyobb vagyonkezelője a júniusig tartó 12 hónapban mindössze az ESG-javaslatot 7 százalékát, 26 darabot szavazott meg a vállalatok éves közgyűlésein – ez jelentős visszaesést jelent a tavalyi évhez képest, amikor 22 százalékot támogattak világszerte, a szakadék pedig még nagyobb a 2021-es szezonhoz képest, amikor a határozatok 47 százalékát elfogadták.

Az elsöprő szkepticizmus nem véletlen: a 9,4 ezer milliárd dollárt kezelő vállalatot egyre több politikai támadás éri, miközben a javaslatai a cégek bevételeinek is ártanak.

A BlackRock visszalépése azonban egybeesik az ESG részvényesi javaslatok számának robbanásszerű növekedésével, hála az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek, amely nemrég egyszerűbbé tette, hogy az ilyen határozatok átnyomakodjanak a közgyűléseken.

Az Institutional Shareholder Services, a proxy szavazásért felelős csoport szerint idén már 340 ESG-javaslatról szavaztak az Egyesült Államokban, szemben a 2022-es 300 javaslattal.

Az ESG az angol Environmental (környezet), Social (társadalom) és a Governance (irányítás/vezetés) szavakból képzett mozaikszó. Az ilyen értékrendet valló szervezetek törekednek a környezet megvédésére, fontosnak tartják működésük társadalmi és szociális hatásait, valamint irányításuk is átlátható. Jelentéseikben közlik az ezekre vonatkozó információkat, így a finanszírozók láthatják a nem pénzügyi kockázatokat és lehetőségeket is.

A BlackRock szerdán közzétett, a szavazási eredményekről szóló jelentésében azt írta, hogy a támogatottság azért zuhant ekkorát,

mert a legtöbb részvényesi javaslat túl messzire nyúlt, nem volt gazdasági alapja, hiányzott belőle a fókusz, vagy egyszerűen csak felesleges volt.

A BlackRock például 2022-ben megszavazta, hogy az Amazonnak jelentést kelljen készítenie a műanyag csomagolás felhasználásáról. Idén azonban egy hasonló javaslat ellen szavazott, mert az e-kereskedelmi csoport azóta már elkezdte nyilvánosságra hozni az információkat. A példáját más vállalatok is követték, és az erről szóló ESG-szavazásokra valójában már nem is volt szükség.

A rivális State Street is hasonló trendeket jelentett, ám náluk a visszaesés nem volt ennyire markáns a 2022-es 44 százalékról idén csak 32 százalékra esett a megszavazott javalsatok száma. A harmadik nagy vagyonkezelő, a Vanguard eddig még nem tett közzé jelentést, de az elemzők itt is hasonló zuhanásra számítanak.

A BlackRock, a State Street és a Vanguard befektetési alapjai a nagy amerikai részvénytársaságok 15-20 százalékát ellenőrzik, és a közgyűléseik trendjei az ország teljes üzleti életére hatással vannak.

Igaza lett Sorosnak, eljátszotta a befektetők pénzét Kínában a BlackRock

Néhány hónap alatt a felére olvadtak a világ legnagyobb alapkezelőjének kínai befektetései.