Az európai kötvénypiaci rali nyomán csaknem kétéves mélypontra szűkült az olasz és német állampapírok közötti hozamkülönbség – írta hétfőn a Bloomberg.

BELGIUM - EUROPEAN COUNCIL MEETING ON DECEMEBER 15TH
Giorgia Meloni olasz kormányfő. Fotó: Hans Lucas via AFP


Megnőtt a bizalom a mediterrán országok iránt

Már csupán 1,5 százalékponttal alacsonyabb a német tízéves államkötvények hozama, mint az olaszoké, szemben az október végi 2 százalékponttal. A kötvénypiacok egyik legfontosabb mérőszáma Európában, hogy a befektetők milyen felárral hajlandók megvenni az eurózóna költségvetési szempontból ingatagabb országai által kibocsátott kötvényeket a legerősebbnek tartott német gazdaság papírjaihoz képest.

Az idei évre várt euróövezeti kamatcsökkentés fényében, valamint a költségvetési hiányra vonatkozó rugalmasabb szabályok nyomán az európai kötvények a befektetők kedvenc játékszereivé váltak, különösen az úgynevezett perifériás országokban, Portugáliában, Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban. A korábban csak jóval olcsóbban – azaz magasabb hozammal – eladható papírokat egyre kisebb hozamréssel (spread) zsákolják a befektetők.

Végigviheti politikai menetrendjét Giorgia Meloni kormánya

Különösen Olaszország profitált az új költségvetési szabályokból, amelyek nagyobb rugalmasságot biztosítanak az országoknak a hiány hosszú távú csökkentésében.

Itáliát már nem fenyegeti az a veszély, hogy hitelminősítői besorolását bóvliba vágják – közölte novemberben a Moody’s Investors Service, miközben stabilra emelte a besorolás kilátását, ami hatalmas győzelem Giorgia Meloni miniszterelnök számára.

Ráadásul egyes befektetők a piac új keletű bizalmát kifejezetten az olasz politikai stabilitással magyarázzák.

Másfél évvel ezelőtti megválasztása óta ugyanis Meloni megszilárdította hatalmát, a római parlament pedig következetesen és egységesen szavazott, így a piacok bíznak benne, hogy a kormánykoalíció valószínűleg tartósan hatalmon marad, és végigviszi politikai menetrendjét, amely magában foglalja az uniós gazdaságélénkítési alapból származó közel 200 milliárd euró elköltését is. Úgy tűnik, az uniós helyreállítási alappal az EU szép csendben megoldja az adósságban úszó olasz gazdaság régi problémáját.

Olaszországnak még számos kihívással kell szembenéznie

Ennek ellenére az országnak számos kihívással kell szembenéznie. Decemberben például az Olasz Nemzeti Bank mindössze 0,6 százalékra csökkentette az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának idei növekedési előrejelzését.

Emellett felmerültek olyan aggályok is, hogy a piaci ralit túlzásba vitték. Mohit Kumar, a Jefferies International európai vezető közgazdásza szerint az elkövetkező hetekben akár újra 180 bázispontra is nőhet az olasz–német kamatfelár. Mások, például a Citigroup és a Mediolanum International Funds szerint viszont a spread 140 bázispontra szűkülhet tovább.

 

„Olaszország nem hajt végre különösen radikális strukturális reformokat, de nem is teszi kockára a piacok bizalmát” – mondta Charles Diebel, a dublini Mediolanum International Funds kötvényalapokért felelős vezetője.

A javuló környezetben pedig az aktuális hozamkülönbség elegendő a vonzerőhöz.