A Johnson & Johnson 2 milliárd dollárért felvásárolja a rákbetegségeket kezelő terápiákat fejlesztő Ambrx Biopharma céget, hogy hozzáférhessen egy gyógyszerosztályhoz, amely komoly nemzetközi érdeklődést keltett. A részvényenkénti 28 dolláros ajánlat 105 százalékos prémiumot jelent a múlt pénteki záróárhoz képest. Az akvizíció várhatóan az év első felében zárul le, ha az Ambrx részvényesei jóváhagyják.

IRVINE, CALIFORNIA - OCTOBER 17: Johnson & Johnson company offices are viewed on October 17, 2023 in Irvine, California. Johnson & Johnson beat Wall Street’s quarterly revenue and earnings estimates as sales in its pharmaceutical and medical devices businesses grew. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Fotó: Getty Images

 Az Ambrx olyan terápiákat fejleszt ki, amelyek az antitestgyógyszer-konjugátumok (ADC) gyógyszerosztályába tartoznak. A kutatók ezeket úgy nevezik, hogy

„irányított rakéták”, amelyek célba veszik a rákos sejteket, és minimalizálják az egészséges szövetek károsodását.

Az Ambryx fejlesztői jelenleg is többféle ráktípus gyógymódján dolgoznak, beleértve az áttétes kasztrációrezisztens prosztatarákot, az áttétes emlőrákot és a vesesejtes karcinómát.

A Johnson & Johnson szerint az üzlet lehetőséget kínál a célzott onkológiai terápiák tervezésére, fejlesztésére és kereskedelmi forgalomba hozatalára. A J&J a fogyasztói részleg leválasztása óta az orvostechnikai eszközökre és a gyógyszeripari üzletágra összpontosít. 

Hasonló ügylet volt tavaly a Pfizer 43 milliárd dolláros Seagen-üzlete. A gyógyszergyár a 2021–2022-ben termelt összesen 180 milliárd dollárnyi pandémiás profitot a rák elleni küzdelemre fordítja. A Seagen is úttörő szerepet játszik a rákterápiák azon osztályában, ahol úgynevezett antitestgyógyszer-kongjugátumokkal kezelik a betegeket:

a Padcev antitest-terápia is úgy működik, mint egy irányított rakéta,

amely toxinokkal célzottan a daganatokat támadja. Ezáltal maximális gyógyító hatást lehet elérni a rákterápiákban jellemző súlyos mellékhatások minimalizálásával. 

Tavaly novemberben jelentette be az AbbVie, hogy 10,1 milliárd dollárért megvásárolja az ADC-t fejlesztő ImmunoGen céget. Míg a Merck 5,5 milliárd dollárért csapott le a Daiichi Sankyo vállalatra, annak ADC-fejlesztéséért.