Kedvező híreket közölt részvényeseivel a Nokia csütörtök reggel. A távközlési eszközöket gyártó finn vállalat a várakozásokat felülmúló üzleti eredményt ért el a tavalyi utolsó negyedévben, mivel az 5G-s eszközök gyengébb értékesítését szigorú költségkontrollal ellensúlyozni tudta. A társaság 2024 második felére várja kereslet fellendülését, és egy 600 millió eurós részvény-visszavásárlási programot is meghirdetett. A bejelentésre 7 százalékot drágultak a társaság részvényei.

Lisbon,,Portugal,-,June,6,,2015.,Photo,Of,Nokia,Homepage
A Nokia 600 millió eurót költ sajátrészvény-vásárlásra a következő két évben. 
Fotó: Shutterstock

Arra számítunk, hogy a 2023-as, kihívásokkal teli környezet 2024 első felében is velünk marad, főként az első negyedévben

– mondta Pekka Lundmark vezérigazgató, hozzátéve, hogy már látnak biztató jeleket a horizonton. 

A vállalat a hálózati infrastruktúra-értékesítés bővülésére számít az év második felében az árrések javulásával párhuzamosan, a költségcsökkentések és az üzletkötések eredményei ekkorra érhetnek be.

Idén 2,3–2,9 milliárd euró közötti üzemi eredménnyel kalkulál a vezetőség, 

a célsáv teteje jóval magasabb az LSEG elemzői konszenzusában szereplő, 2,38 milliárdos becslésnél. A kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) az egy évvel korábbi 1,15 milliárd euróról 846 millióra csökkent a december végén zárult negyedévben, ami a 27 százalékos zsugorodás mellett még így is jócskán felülmúlta a 767,5 millió eurós piaci várakozást.

Az árbevétel 23 százalékkal 5,7 milliárd euróra esett vissza, az értékesítés pedig a szoftverek irányába tolódott el. A versenytársakhoz hasonlóan a Nokiát is megviselte, hogy a távközlési szolgáltatók visszafogták a hálózataik karbantartására fordított kiadásaikat, és az újgenerációs mobilhálózatainak fejlesztésére az elmúlt években rengeteget költő India is lassítani kezdett a beruházásokon. A Nokia legnagyobb árbevételű, mobilhálózati üzletágának bevétele 17 százalékkal, 2,5 milliárd euróra csökkent a negyedik negyedévben.  

A mobilhálózatok üzletágban 2024-ben értékesítési nehézségekre számítunk az indiai beruházások normalizáltabb üteme és az AT&T döntésének következtében

– hangsúlyozta Lundmark. Az amerikai mobilszolgáltató tavaly a Nokia riválisának számító Ericssonnal kötött szerződést új típusú 5G-hálózat kiépítéséről az Egyesült Államokban.

A Nokia árfolyama 6 hó
 

A társaság a jelenlegi piaci környezet miatt egy százalékponttal visszavágta az üzemi árrésre vonatkozó előrejelzését is, és már csak 13 százalékos bruttó fedezeti szint elérésére számít 2026-ig.