Véget ért az évek óta tartó jogi vita a Nokia és az Oppo között, aminek következtében a kínai gyártó termékeit újból értékesíthetik a legfontosabb európai piacokon, köztük Németországban – derült ki a vállalatok közös közleményéből.

Megegyezett a Nokia és az Oppo, a kínai okostelefon-gyártó termékei visszatérhetnek a fontos európai piacokra.
Nokia - Job Cuts - Photo Illustration
Oppo
Nokia logo displayed on a smartphone with Nokia on screen seen in the background, in this photo illustration. On 19 October 2023, in Brussels, Belgium. Jonathan Raa / Nurphoto (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)
Megegyezett a Nokia és az Oppo, a kínai okostelefon-gyártó termékei visszatérhetnek a fontos európai piacokra.
Fotó: GettyImages

A finn és a kínai vállalat licencszerződést kötött egymással, ami alapján peres ügyeiket lezárják és az Oppo újból bármely okostelefonját értékesítheti Németországban, valamint a főbb európai piacokon. Az ügy előzménye, hogy a Nokia a szellemi tulajdona ellopásával vádolta meg a kínai gyártót, amit két éve a németek megbírságoltak.

A megegyezés mindkét vállalatnak jól jön. A Nokiának nő a bevétele, ami a tavalyi borús pénzügyi számai után nagyon kell neki. Az Oppo pedig tovább terjeszkedhet a mobiltelefonok piacán. A kínai vállalat 103 millió eladott termékével a negyedik legnagyobb okostelefongyártóvá vált a világon  tavaly, még úgy is, hogy csaknem 10 százalékkal esett az eladott volumen. 

Az új megállapodás – a többi jelentős okostelefon-szerződéssel együtt, amelyet az elmúlt évben kötöttünk – hosszú távú pénzügyi stabilitást biztosít licensz üzletünk számára

– mondta Jenni Lukander, a Nokia Technologies elnöke a közleményben.

A Nokia a mobilhálózatok vezeték nélküli technológiáinak és felszereléseinek egyik legnagyobb gyártója. A finn óriás technológiai vállalat a kínai Huawei-jel versenyez világszerte az 5G mobiltornyok létesítésére vonatkozó szerződésekért – írja a Bloomberg.

Kirúgták egy zsíros üzletből a Nokiát, de kétszeresen is kárpótolta magát a cég

Valóságos hírcunamit öntött a piacra a finn Nokia decemberben, hiszen míg az AT&T-nél egy fontos megbízást halásztak el előle, a Deutsche Telekomnál ügyesen bevágott a konkurencia elé, miközben igyekszik kiépíteni katonai kommunikációs üzletágát is. A Nokia részvényei közel 3 százalékos árfolyam-emelkedéssel reagáltak a hírekre.