Több mint 9 százalékkal, 9 dollár fölé lőttek ki csütörtökön a Hertz Global Holdings részvényei, miután Adam Jonas, a Morgan Stanley részvényelemzője vételre javította az autókölcsönző cég részvényeire adott ajánlását, a papírok célárát is 15 dollárra emelve – írja a Yahoo Finance.

Hertz Locations Ahead Of Earnings Figures
Még jutalmat is kapott a Hertz az elektromos hátraarcért. Fotó: Getty Images

Mint ismert, a Hertz a múlt héten jelentette be, hogy amerikai autóflottájából 20 ezer elektromos gépkocsit dobra ver, és helyettük újra benzines járműveket vásárol. A flottában egyébként nagyjából 60 ezer  villanyhajtású autó volt, tehát minden harmadik eladósorba kerül.

A vállalat agresszív EV-stratégiája jelentősen növelte a cég flottaköltségeit, ami a nyereségre vonatkozó elemzői konszenzus csökkenését eredményezte. Úgy véljük, a múlt héten bejelentett intézkedések annak ellenére, hogy rövid távon eladási hullámot váltottak ki a Hertz részvényeinél, mérséklik a hosszabb távú kockázatot

– indokolta vételi ajánlását Jonas.

Két éve, 2022-ben döntött úgy a Hertz, hogy néhány év alatt 100 ezer Teslával és 65 ezer svéd Polestar villanyautóval bővíti flottáját, így múlt csütörtökön, a váratlan bejelentést követően mindhárom cég részvényei zuhanórepülésbe kezdtek. A Hertz szerint azonban a környezetbarát autók bérlése iránt gyenge a kereslet, fenntartásuk költsége pedig magas.

A cég használtautó-értékesítő honlapján máris több mint 700 elektromos modell tűnt fel, válogatni lehet egyebek között a BMW i3-asok, a Chevrolet Boltok és a Teslák között.

A Hertz döntését követően az amerikai piacon is jelen lévő német Sixt is közölte, hogy Teslákat von ki a flottájából.