Két ellenállás napon belüli áttörése is sanszos a forint piacán a szerdai nyilatkozathullám hatására. Miután Virág Barnabás, az MNB alelnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is a forint ellen beszélt. Ennek nyomán 380 fölé pattant az euró-forint.

Budapest,,Hungary,-,Jun,11,,2022:,The,Hungarian,Forint,Coins
Fotó: Shutterstock

Meghatározó technikai szinteket feszít a 30 napos mozgóátlag és a csökkenő trendvonal 380,60 és 381,20 között, amennyiben ezek az ellenállások szignifikánsan áttörésre kerülnek, akkor további emelkedés jöhet

– monda Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Ebben az esetben a 382,50, majd a 385 magasságában húzódó szintek is elérhetők lehetnek. Ráadásul a technikai indikátorok is a kitörés lehetőségét erősítik.

Az euró-forint árfolyam
 

Elemzők már korábban figyelmeztettek, hogy a várhatóan csökkenő kamatláb hátrányosan érinti a forintot, mert elengedik a magyar deviza kezét a carry spekulánsok. Emellett az uniós feszültség és a GDP-növekedési kilátások lefelé mutató kockázatai is forintgyengítő hatásúak.

E három negatív tényezőből szerdán kettő is hatott a forintra.

Az MNB alelnöke ugyanis az eddigi 75 bázispontos kamatcsökkentési ütem után akár egy nagyobb, 100 bázispontos vágás lehetőségét is felvetette. Míg az Európai Bizottság elnöke uniós aggályok miatt 20 milliárd euró befagyasztását jelentette be.

Az euró-forintot szerdán délután 381,29 közelében jegyezték.