A Facebook- és Instagram-tulajdonos Meta árfolyama ismét régi fényében tündököl, sőt a vállalat részvényei a múlt hetet történelmi csúcson, 383,45 dolláron zárták, aminek köszönhetően a cég hamarosan beléphet az ezermilliárd dollár érő vállalkozások elitklubjába.

Meta founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during Meta Connect event at Meta headquarters in Menlo Park, California on September 27, 2023. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Fotó: AFP

A Microsoftot, az Apple-t, a Google-t, az Amazont és az Nvidiát, valamint a szaúdi állami olajóriást, az Aramcót magában foglaló elitklubnak már korábban is tagja volt a Meta, ugyanis bár a részvények árfolyama most van a csúcson, az emelkedésben az is szerepet játszott, hogy a Meta több tízmilliárd dollár értékben vásárolt vissza belőlük. Ezért Mark Zuckerberg cége a korábbi, 2021. szeptemberi, részvényenkénti 382,18 dolláros csúcsán már közel 1100 milliárd dollárt ért, még a hétfői tőzsdenyitás előtt még elmaradt az ezermilliárd dolláros értéktől.

A tragikus, 64 százalékos zuhanást hozó 2022-t követő évet Zuckerberg a hatékonyság évének nyilvánította, és több mint 20 ezerrel csökkentette az alkalmazottak számát

A Wall Street pedig több mint 200 százalékos ralival jutalmazta a költségek lefaragását – derül ki a CNBC összeállításából.

 

A Meta árfolyamán az is segített, hogy a befektetők úgy gondolják, hogy a vállalat a mesterséges intelligencia (MI) versenyében is jó helyen áll. Zuckerberg a múlt héten egyebek között arról beszélt, hogy a cégnek az év végére 350 ezer Nvidia H100-as csipje lesz, ám ha a más GPU-lapkákat is számítjuk, akkor ez a szám 600 ezer is lehet kapacitását tekintve. Az MI-fejlesztések másik kulcselemének számító adatokból szintén jelentős mennyiséget gyűjtött be közösségi oldalai segítségével a vállalkozás.