Minden szem az Nvidia jövő heti gyorsjelentésére szegeződik a Wall Street-en, a mesterséges intelligenciák futtatásához elengedhetetlen csipeket gyártó vállalat ralija volt ugyanis az az idén, ami szinte egymagában felelőssé tehető az amerikai parkett 5 százalék körüli emelkedéséért. Az Nvidia részvényei közel 50 százalékkal erősödtek az idén, 2023 elejétől számítva pedig már 240 százalékos pluszban jár az árfolyam. 

Minsk,,Belarus,,2018.,Nvidia,Geforce,Graphic,Chip,Close,Up
Fotó: Shutterstock

Robusztus felfutása nyomán az Nvidia immáron Amerika 3. legértékesebb cége 1,8 ezermilliárd dolláros kapitalizációjával, csupán a Microsoft 3 ezermilliárdos, illetve az Apple 2,8 ezermilliárdos árcédulája előzi meg.

Keith Lerner, a Truist Advisory Services vezető piaci stratégája a Reuersnek kifejtette:

Amikor azt mondjuk, igazán jó bőrben van az amerikai részvénypiac, úgy értjük, a technológiai szektor van kirobbanó formában, a szegmens igáslova pedig egyértelműen az Nvidia. Az MI-iránt hatalmas az optimizmus a világon mindenhol, de ha az Nvidia a vártnál rosszabb eredményeket tesz közzé a héten, az a teljes piaci hangulatot egymagában megpecsételheti.

Az Nvidia február 21-én, szerdán teszi majd közzé negyedéves gyorsjelentését, amitől az elemzői konszenzus az egy évvel ezelőtti 6,05 milliárd dolláros bevétel helyébe 20,4 milliárd dollárra számít, az egy részvénye jutó eredmény tekintetében pedig 4,56 dollárral számolnak, ami éves viszonylatban 35 százalék körüli növekedést jelentene.

Hatalmas ralin van túl az Nvidia az elmúlt évben

Az Nvidia gyorsjelentését övező elképesztő érdeklődés hatása pedig az opciós piacokon is mérhető: a csipgyártó papírjainak jövőbeli teljesítményére feltett tétek nagysága és dinamikája azt mutatja, a jelenlegi árfolyam plusz/mínusz 11 százalékos kilengést élhet majd meg akármelyik irányba, az eredmények alakulásától függően.

Ryuta Makino, a Gabelli Funds elemzője ugyanakkor óva intett: véleménye szerint ugyanis akkora a túlfűtöttség az Nvidia várható teljesítményével kapcsolatban, hogy az árfolyam akár még abban az esetben is eshet 10 százalékot, ha a cég csupán eléri, és nem felülmúlja az elemzői konszenzust.