Immáron két milliárdos van Huang Zsen-hszün, az Nvidia alapító-vezérigazgatójának családjában: a MI-őrület nyomán kibontakozó részvénypiaci rali következtében ugyanis nemcsak a legnagyobb videókártya-gyártó cég fejének vagyona háromszorozódott meg egy év alatt, de Huang unokahúgának, Lisa Sunak a magánvagyona is átlépte az 1,2 milliárd dollárt – Su ugyanis az Nvidia egyik legnagyobb riválisának, a tavaly árfolyam-kétszerezést bemutató AMD vezérigazgatója.

Huang Zsen-hszün, az  Nvidia vezére
Huang Zsen-hszün, az  Nvidia vezére.
Fotó: MOHD RASFAN

Féktelenül száguld az Nvidia

A fékevesztett MI-rali következtében az Nvidia piaci kapitalizációja 1,79 ezermilliárd dollárra duzzadt tegnap késő éjszaka, ezzel meghaladta az Amazon 1,78 ezermilliárdos értékét is. A felfutás nyomán az Nvidia a negyedik legértékesebb céggé vált a világon, kartávolságba kerülve az Alphabet 1,84 ezermilliárdos értékeltségéhez is – az Apple 2,89, illetve a Microsoft 3,09 ezermilliárdos értékétől azonban egyelőre még messze jár a csipgyártó.

Az Nvidia papírjai egy tegnapi rali következtében 739 dollárig meneteltek, 65,3 milliárd dollárosra duzzasztva ezzel az alapító vagyonát.

Megállás nélkül zsákolják a befektetők az Nvidia papírjait.

A Bloomberg elemzői kiemelik: a teljes részvénypiacot az elmúlt másfél évben villámgyorsan letaroló MI-őrület felel a világ 500 leggazdagabb emberéből legalább harmincnak az elmúlt évben látott drasztikus vagyongyarapodásáért – ekkora hatása pedig egyetlen másik szegmensnek sem volt a felső félezer tárcáinak alakulására.

Ismét a túlárazott tech részvények pumpálják az amerikai vízfejét, a befektetők mégsem reszketnek

Az S&P 500 idén zárt története során először ötezer pont felett, erre azonban a botladozó Magnificent Seven nélkül biztosan nem lett volna képes. A tech részvények brutális árazás mellett forognak, a befektetők bizalma azonban a felemás évkezdés ellenére is töretlen: ismét pukkad a buborék, vagy utoléri a tágabb piac a vízfejét?

Az Nvidia friss ralija Huang Zsen-hszünt a világ 21. leggazdagabb emberévé tette.